Madrid

Álvarez assegura que farà les inversions previstes i Hereu n'avala la gestió

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha sortit satisfet de la reunió d'alt nivell que ell i una nodrida representació de la societat política i econòmica catalana han tingut a Madrid amb la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Hereu ha afirmat que avala la gestió de la ministra però ha afegit que ho fa d'una manera "expectant" i vetllant pel compliment de les inversions anunciades. En aquest sentit, davant dels presidents del Cercle d'Economia i la Cambra de Comerç de Barcelona, entre d'altres, la ministra s'ha compromès a respectar el calendari d'arribada de l'AVE a Barcelona i a mantenir les inversions en infraestructures previstes a Catalunya.

Actualitzat

Jordi Hereu ha comparegut davant els mitjans aquesta tarda i ha considerat "positiu" el sol fet que s'hagi convocat la reunió, perquè s'ha obert "un nou canal d'interlocució directe" amb el Ministeri de Foment.

L'alcalde de Barcelona també ha celebrat el recent trasllat a Barcelona del secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán. El canvi de domicili ha estat motivat pels problemes continus a Renfe i es justifica, segons Foment, per coordinar la situació i preparar l'arribada de l'AVE, anunciada pel 21 de desembre.

Durant el dinar, la ministra de Foment s'ha compromès a respectar aquest calendari i també ha anunciat el manteniment de les inversions previstes a Catalunya.

L'alcalde ha admès que "els projectes dels últims mesos" impulsats per Foment "encara no es veuen", però ha considerat que "ja hi ha un canvi de tendència en la inversió". Hereu ha reclamat per Barcelona "un esforç inversor reiterat de diversos anys" i ha explicat que farà "el seguiment" del procés de "normalització" del transport públic, alhora que ha reclamat poder participar de la gestió que se'n faci.

Hereu ha donat suport a la decisió de Foment de no suspendre les línies de rodalies per les obres de l'AVE perquè, segons ell, Barcelona "no ho aguantaria". Dit això, ha afegit que espera que "abans del desembre recuperem la normalitat a rodalies".

"Hi ha gent que demana la dimissió d'Álvarez (Magdalena) i, en canvi, no demanava en el seu moment la dimissió d'un altre Álvarez (Francisco Álvarez Cascos)" quan estava al capdavant del mateix Ministeri", ha dit Hereu.

Nodrida representació

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha encapçalat una delegació catalana que també han integrat el president de Caixa Catalunya, Narcís Serra; el de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el del RACC, Sebastià Salvador, i el del Cercle d'Economia, José Manuel Lara.

De la plana política, també ha assistit al dinar-treball el delegat del govern central a Catalunya, Joan Rangel, i la diputada socialista al Congrés, Teresa Cunillera.

El Ministeri de Foment, per la seva banda, hi ha aportat el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, i altres alts càrrecs del departament, juntament amb el president d'Aena, Manuel Azuaga; el de Renfe, José Salgueiro, i el de l'Adif, Antonio González.

La Generalitat justifica l'absència

Fonts de Foment havien qualificat la trobada de "dinar privat", però també han admès que, tal com ha passat, s'hi parlaria de la situació de les infraestructures a Catalunya. Tanmateix, no hi ha anat cap representant del govern català, absència que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha justificat dient que el diàleg amb Foment és fluid i "diari", i amb l'argument que la reunió s'adreçava "fonamentalment" als governants de Barcelona.

L'Ajuntament d'Alcanar també s'ha reunit a Madrid

Aquesta tarda, representants de l'Ajuntament d'Alcanar s'han reunit a Madrid amb el secretari general d'Indústria, Ignasi Nieto, per demanar que es modifiqui el projecte de construcció de la planta de transformació de gas de Vinaròs, que afecta el municipi d'Alcanar. El Ministeri ha dit que el dipòsit de gas es farà on està projectat, aprofitant un antic jaciment de petroli. Tot i així, ha obert la possibilitat de construir la planta terrestre en uns terrenys del municipi de Sant Rafael, al Baix Maestrat. Però aquesta opció tampoc convenç els municipis implicats.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut