Alerten que una nova onada ara s'hauria d'afrontar amb el doble de malalts a les UCI

Els experts remarquen que hi ha el doble de pacients crítics que al principi de la tercera onada, i quatre vegades més que després de l'estiu

RedaccióActualitzat

La corba no baixa. Les dades epidèmiques, a Catalunya, s'estanquen en la millora relativa assolida fa uns dies, molt lluny de les xifres desitjables per poder iniciar una desescalada.

Davant d'aquesta situació, el Departament de Salut ha anunciat que vol esperar a tenir dades més consolidades abans d'anunciar cap decisió sobre les mesures vigents, que acaben aquest diumenge.

 

 


L'estancament epidemiològic té lloc quan encara hi ha més de 600 malalts Covid crítics, una xifra que gairebé dobla els 320 llits d'UCI dedicats a la pandèmia en l'inici de la tercera onada, l'actual. A més, es quadrupliquen, de llarg, els 140 llits d'UCI de l'inici de la segona onada, després de l'estiu.

En aquestes circumstàncies, Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, assegura que, si ara comencés la quarta onada, situaria els hospitals en "una situació molt, molt crítica".

Coincideix amb Campins el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que aquest dimecres va remarcar que seria un "gran problema" que comencés la quarta onada amb l'actual pressió assistencial.

La tensió hospitalària seria màxima i obligaria, a més, a suspendre tot el que no fos atenció urgent i pacients Covid.


El risc de les noves variants

La velocitat de transmissió, que s'havia estabilitzat quatre dies en l'Rt 0,81, fa tres dies que va guanyant una centèsima diària i ja està en 0,85.

El risc de rebrot està estancat i, per segon dia consecutiu, és de 274 punts.

 

 


La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants sí que manté la tendència a la baixa i està en 344 casos, molt lluny, de tota manera, dels 50 que hi havia a l'estiu i que s'ha marcat com a objectiu Carolina Darias, la ministra de Sanitat.

Un objectiu que Campins veu assolible "molt a llarg termini", només "quan tinguem un volum important de població vacunada i mantenint mesures molt estrictes".

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Campins ha afegit que això serà possible, "sobretot, si no ens afecten gaire les variants" britànica i brasilera, més contagioses, que aquesta setmana han portat el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties a demanar que no es relaxin les restriccions.

La variant brasilera, precisament, hauria estat detectada aquesta setmana a Catalunya.

Sobre la variant britànica ha admès que "probablement" està contribuint a la lentitud de baixada de la tercera onada.

A tall d'exemple ha explicat que, en les últimes setmanes, han observat com han crescut els contagis en l'entorn familiar de les persones que tenen la variant britànica, mentre que les altres persones amb Covid-19 a penes contagien convivents.

 

Una professional sanitària a l'UCI de l'Hospital del Mar de Barcelona (ACN/Laura Fíguls)


Campins, a més, ha calculat que "d'aquí uns quinze dies pot ser la variant majoritària" a Catalunya.

Seria, doncs, a principis de març, com també va dir aquest dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, corregint el seu pronòstic inicial, que era mitjans de març.

Argimon, que va comparèixer en roda de premsa per informar sobre el pla de vacunació, es va mostrar preocupat perquè "els últims dos o tres dies s'aplana la línia, cosa que ja no és tan bona notícia".


Augmenten les morts

Aquesta setmana, d'altra banda, han tornat a augmentar les morts diàries per coronavirus.

Així, aquest dijous se n'han comunicat 59; dimecres, 51; dimarts, 47, i dilluns, 38. En total, 195 persones mortes de Covid-19 en quatre dies, una xifra amb una mitjana que, si es manté, faria tornar a créixer el nombre de víctimes mortals setmanals, que mantenia una lenta tendència a la baixa des de l'última setmana de gener.

 

 


En total, a Catalunya, la pandèmia ja ha causat 20.371 víctimes mortals.

Pel que fa al nombre de contagis, encara n'hi ha més de 1.500 diaris, de mitjana, la setmana que Catalunya ha acumulat més de mig milió de casos en total.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut