Detectats a Catalunya dos possibles casos de variant brasilera de la Covid
Personal sanitari de l'Hospital Parc Taulí atenent pacients de Covid

Detectats a Catalunya dos possibles casos de variant brasilera de la Covid

Argimon explica que la corba ha deixat de baixar en els últims dies, que s'ha començat a vacunar els trasplantats i que hi ha nous retards en l'arribada de dosis

Irene Vaqué ReigActualitzat

La variant brasilera del virus de la Covid-19 s'hauria detectat per primera vegada a Catalunya. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha anunciat que s'han seqüenciat de forma parcial aquests dos casos i ha afegit que els microbiòlegs estan "convençuts" que, quan acabin la feina, podran confirmar que es tracta d'aquesta variant.

Els casos s'han detectat en un grup de 6 persones que formen un nucli familiar i d'amistat. Salut no ha volgut concretar en quina zona del país s'han localitzat.

El 5 de febrer es va anunciar la detecció del primer cas d'aquesta variant al conjunt de l'Estat.

També s'han confirmat a Catalunya dos casos més de la variant sud-africana, relacionats amb el cas ja detectat.

 

L'ascens de la variant britànica

El que va en augment és la variant britànica del SARS-CoV-2, coneguda tècnicament com a B.1.1.7 que, com la brasilera, preocupen perquè s'escampen més ràpidament, tot i que no hi ha evidències que augmentin el risc de mort.

La comarca d'Osona és on és més preponderant i suposa el 78% dels casos, segons la Generalitat, encara que la comarca, globalment, manté la mateixa tendència de baixa lenta que el conjunt del país.

A Barcelona ciutat la presència de la variant britànica és del 32%, el mateix percentatge que a tot Catalunya. De tota manera, si no es té en compte les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, pel poc volum de casos, la mitjana puja per sobre del 40%.

Argimon ha comentat que "segurament" aquesta variant serà la variant hegemònica una mica abans del que havien previst, que era mitjans de març.

La corba deixa de baixar

La situació epidemiològica s'està estabilitzant els últims dies, un fet que Argimon ha considerat motiu de preocupació. "Anem baixant, però els últims 2 o 3 dies s'aplana la línia, cosa que ja no és tan bona notícia. La corba fa 2 o 3 dies que veiem que baixa molt lentament", ha explicat.

A hores d'ara hi ha 600 malalts de Covid a l'UCI, i aquest és el fet que més els preocupa:

"S'ha reduït la taxa d'infecció, però estem amb 600 malalts a l'UCI. Si ara comencem una quarta onada, la comencem amb 300 malalts més que la tercera. Aquest és el gran problema."

Detectats a Catalunya dos possibles casos de variant brasilera de la Covid
Flascons amb la vacuna de la Covid d'AstraZeneca i Oxford (EFE/David Borrat)



L'eficàcia i els efectes secundaris de les vacunes de la Covid

El responsable de Salut Pública ha afirmat que, en els professionals sanitaris que s'han vacunat amb les dues dosis, la taxa d'infecció ha disminuït un 80%. Un efecte positiu de la vacunació que també han notat als geriàtrics.

Precisament, Salut ha explicat que la vacunació a les residències pràcticament ha acabat.

Sobre els efectes adversos de les vacunes, la doctora Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, ha explicat que en alguns casos es pot haver d'estar de baixa un o dos dies, però hi ha tret importància:

"Les tres vacunes són potents, provoquen una reacció immunitària i, en un percentatge de persones, suposa tenir una virasi, una reacció els 2-3 primers dies. Se situa al voltant d'un 10% i els dona aquesta sensació d'estar cansat, tenir febre, com quan tens una grip. Això és el que han descrit. (...) En algun cas concret alguna persona agafarà una baixa d'1 o 2 dies, però no té més importància."


Més retards en l'arribada de les vacunes

La campanya de vacunació es continua trobant entrebancs. Hi ha haurà retards en els lliuraments de Moderna i AstraZeneca i també es rebran menys dosis de les previstes. De Moderna, en comptes d'arribar-ne 60.000 la setmana que ve, seran la meitat. I d'AstraZeneca, en lloc de 90.000 seran 60.000.

Com que el pròxim repte és vacunar els grans dependents i les persones de més de 80 anys que necessiten atenció domiciliària, possiblement es farà una reserva estratègica de vacunes per a aquest col·lectiu.

Salut ha anunciat que han començat a vacunar persones trasplantades i que el personal de les funeràries es preveu que es comenci a vacunar la setmana que ve.

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut