Una dona passeja en un carrer ple de botigues tancades a Catània, a Itàlia (Reuters)

Les autoritats sanitàries europees demanen mantenir restriccions per les noves variants

La davallada de la incidència per 100.000 habitants no treu que la situació per la pandèmia de la Covid sigui molt greu, ha apuntat Fernando Simón

RedaccióActualitzat

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (l'ECDC per les seves sigles en anglès) ha demanat als estats que mantinguin o reforcin les restriccions "en els pròxims mesos" per "minimitzar" l'impacte de les noves variants de la Covid-19. L'ECDC ha avisat aquest dilluns de "l'alt risc" a la UE que suposen les variants del coronavirus i anticipa un augment de contagis "en els pròxims mesos" si hi ha "un relaxament prematur".

Per això, els experts europeus veuen "essencial" les restriccions i reclamen "accelerar" la vacunació dels grups de risc, com la gent gran i els sanitaris, per "retardar la introducció o major propagació de les variants".
            
"És massa aviat per detectar un impacte (de la vacunació) en la mortalitat o hospitalitzacions per Covid-19", conclou per ara l'ECDC. Els experts defensen, però, que "un programa de vacunació robust permetrà el relaxament de mesures".

Si bé la incidència del virus ha disminuït a una gran part de països europeus en les últimes setmanes, l'ECDC remarca que "la situació epidemiològica encara és molt preocupant a la UE", tal com va apuntar la setmana passada l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

A Espanya, però, la distribució de la variant és molt diferent a la d'altres països i se situa entre el 0,4% i el 53% dels casos. A Catalunya se n'han detectat casos, però el Ministeri de Salut no concreta quants en l'últim informe traslladat a l'ECDC.

Els experts europeus pronostiquen que més països començaran a veure "en les pròximes setmanes" com s'estén la variant britànica.


La situació a Espanya

Les dades de contagi de coronavirus a Espanya mostren una evolució descendent, malgrat que la incidència de Covid-19 encara es troba molt per sobre del que estableixen els barems del que es considera una pandèmia sota control. Així ho ha assegurat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en la seva compareixença setmanal.

Aquest dilluns, la incidència acumulada se situa aproximadament en els 417 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, que representa la xifra més baixa des del 8 de gener: 80 punts per sota que els 496 casos que es van comptabilitzar divendres. Però no hi ha motius per a l'eufòria: aquesta dada gairebé duplica allò que Sanitat considera una situació de "risc extrem".

"Una cosa és que baixem bé i l'altra és que estiguem bé", ha dit Simón, que tot seguit ha afirmat que "cal tenir molt de compte amb les mesures de relaxació".

Fernando Simón ha indicat que el pic d'ocupació de les UCI ja ha passat, però també ha insistit que la desocupació és dona molt a poc a poc, per la qual cosa, segons ell, cal mantenir una incidència baixa. El 16,5% de l'ocupació en centres sanitaris se centra exclusivament en casos Covid.

En els últims set dies s'han registrat unes 1.230, xifra que suposa unes 200 morts diàries per coronavirus.


Els efectes de la vacunació

El descens de la incidència s'observa en tots els grups d'edat, segons les dades aportades per les autoritats santàries. Però, d'aquesta davallada, en destaca una xifra en concret. El coronavirus té una incidència més baixa entre els majors de 65 que es troben o han estat en residències, un grup d'edat que ja està vacunat, que entre els de la mateixa franja d'edat que es troben fora de residències.

Això implica un canvi de tendència respecte al que s'havia observat anteriorment. "No havia passat mai abans", ha assegurat Fernando Simón.

En aquest mateix sentit, els contagis globals de coronavirus s'han reduït a la meitat des de principis del 2021, des de cinc milions en la primera setmana de gener fins als 2,6 milions en els passats set dies, segons ha destacat avui el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Això demostra que les mesures de salut pública bàsiques funcionen, fins i tot davant la presència de noves variants" del coronavirus, va afirmar Tedros en roda de premsa.

L'expert etíop també va subratllar que la setmana passada es va registrar la xifra més baixa de nous casos des de l'octubre, abans que comencés la tercera onada en regions com Amèrica i Europa.

"L'important ara és veure com responem a l'actual tendència perquè l'incendi no està apagat de el tot, simplement hem reduït la seva mida i, si deixem de lluitar contra ell, podria tornar a augmentar", ha advertit.
 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Confinament Covid-19
Anar al contingut