La policia denuncia una nova modalitat de vishing (Unsplash)

Alerten d'una estafa telefònica que suplanta l'Institut de Ciberseguretat d'Espanya

Els Mossos detallen un parany en què un suposat advocat contacta en nom de l'Incibe per aconseguir dades personals i fer-les servir en activitats delictives

RedaccióActualitzat

Els intents d'estafa a través de trucades o missatges per enganyar-nos estan a l'ordre del dia i troben la manera de diversificar-se per tenir una aparença més creïble i eludir l'acció policial.

L'últim de què han alertat els Mossos d'Esquadra és un nou mètode de parany telefònic per aconseguir dades personals i fer-les servir en activitats delictives:


Com és l'estafa?

Segons explica la policia, la víctima rep una trucada d'un suposat advocat que diu posar-se en contacte de part de l'Institut Nacional de Ciberseguretat d'Espanya (Incibe).

Sempre per telèfon, explica a la persona que ha estat objecte d'un frau bancari i que vol ajudar-la. Per això, li demana el seu correu per poder seguir les gestions per la via telemàtica.

Aleshores li envia un missatge escrit en què es presenta com a membre d'una "oficina legal del Regne Unit" que han rebut l'encàrrec de l'Incibe per a un "assumpte important".

En un correu que signa com a "experta en dret informàtic i ciberdeliqüència", relata a la víctima que s'ha retirat una "suma considerable del seu compte corrent".

A més, afegeix que disposen de "documentació rellevant per aportar solucions legals" i que el seu objectiu és resoldre-ho tot i "finalizar el retorn dels fons". 


Els Mossos demanen no facilitar dades

Davant d'aquests fets, els Mossos d'Esquadra demanen a la població que no doni el correu davant d'aquest tipus de trucades.

Precisament l'Incibe també ha publicat al seu web una sèrie de consells per prevenir ser víctima d'aquesta mena d'atacs d'enginyeria social:

- Si reps una trucada sospitosa, penja i confirma telefonant al número oficial de l'entitat que diu ser.

- No contestis a correus electrònics sense contrastar la legitimitat del remitent.

- Tingues precaució en seguir enllaços, encara que siguin de contactes coneguts.

L'organisme demana als afectats posar-se en contacte a través del telèfon 017 per informar dels fets i rebre ajuda real.

 

ARXIVAT A:
PolicialDelictes econòmicsMossos d'EsquadraSeguretatCiberdelicte
Anar al contingut