Merkel marxa sense un hereu clar de les seves polítiques (Hannibal Hanschke/Reuters)

Alemanya vota el relleu de Merkel amb un resultat incert

El cristianodemòcrata Armin Laschet i el socialdemòcrata Olaf Scholz són els favorits, però el terç d'indecisos poden fer guanyar pes als Verds i als liberals

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Els alemanys es troben davant la decisió d'escollir qui assumirà el rol de canceller que Angela Merkel ha desenvolupat durant els últims 16 anys, i el cas és que no ho tenen gens clar.

Uns 60 milions de votants estan cridats a les urnes, i es calcula que un terç encara no havia decidit a qui votarien aquest diumenge. Una quantitat significativa que podria marcar el desenllaç d'unes de les eleccions més incertes que es recorden a Alemanya.

Olaf Scholz, a l'esquerra, i Armin Laschet són els principals candidats a succeir Merkel (Annegret Hilse/Reuters)
 

Després de tres reeleccions, Merkel posarà punt final al capdavant del país germànic. Serà una situació inèdita per als tres milions de joves que votaran per primera vegada: no coneixen una Alemanya que no estigui comandada per Merkel.

En línies generals, els ciutadans alemanys creuen que serà molt complicat que qui guanyi iguali el lideratge mostrat durant aquests anys per Merkel. La sensació és que, surti qui surti, el canvi serà a pitjor.


Dos gegants que perden pistonada

Tot i la pèrdua de pes específic durant els últims anys, les enquestes preveuen que els dos partits més votats seran els habituals dominadors a Alemanya: la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i el Partit Socialdemòcrata (SPD).

Són, de fet, els dos partits que han governat en coalició durant l'última legislatura, una fórmula que no ha agradat especialment a la ciutadania, ja que deixa l'oposició en anecdòtica.

El candidat de la CDU, Armin Laschet, i la seva esposa han votat en una escola d'Aquisgrà (Thilo Schmuengen / Reuters)

Armin Laschet té la difícil missió de recollir el testimoni de Merkel al capdavant de la CDU. El candidat conservador ha guanyat molts punts a les enquestes després que la fins avui cancellera va entrar en campanya, tot i haver anunciat que no ho faria.

El moviment desesperat de la CDU respon al paper de favorit que aleshores donaven les enquestes a Olaf Scholz, l'actual vicecanceller i candidat de l'SPD. Scholz, amb un perfil més progressista que Laschet, continua liderant les previsions, però ara tan sols amb un punt de marge.

El candidat de l'SPD, Olaf Scholz, ha votat a Potsdam (Wolfgang Rattay / Reuters)

L'anècdota de la jornada l'ha protagonitzat Armin Laschet, que a l'hora de votar ha doblegat la papereta al revés abans de dipositar-la a l'urna, revelant les seves opcions escollides. Segons la Comissió Electoral alemanya, el vot no ha de ser reconeixible, i en cas que ho sigui, s'ha de considerar nul.

Detall de la papereta de Laschet doblegada a l'inrevés (Thilo Schmuengen / Reuters)


La clau del govern

La fragmentació del vot prevista faria guanyar pes a dos partits que tenen molts números per formar part d'una de les múltiples combinacions possibles per dominar el Bundestag, el Parlament federal alemany.

D'una banda, els Verds busquen guanyar adeptes entre els joves --i els que ja no ho són tant-- mostrant-se com l'únic partit que es pren seriosament la lluita contra la crisi climàtica. La seva candidata, Annalena Baerbock, va arribar a liderar les enquestes el maig passat.

Annalena Baerbock, la líder dels Verds, també ha votat a Potsdam (Christian Mang)

D'altra banda, el Partit Liberal (FDP) busca entrar a formar part del govern amb Christian Lindner com a candidat. Asseguren que només ells aposten per un creixement econòmic i tecnològic acord amb el medi ambient.

Els liberals se situen en les enquestes per sobre dels ultradretans Alternativa per a Alemanya (AfD), que serien la cinquena força més votada. Seria una important derrota per a aquest partit xenòfob, que en les últimes eleccions va quedar tercer.

Els experts coincideixen en un tripartit com la fórmula de coalició més probable, un acord que podria allargar-se durant mesos. De fet, no es descarta que a finals d'any encara no s'hagi format un govern, i que Merkel hagi de fer el discurs de Cap d'Any.

ARXIVAT A:
Eleccions Alemanya
Anar al contingut