Berlín

Alemanya s'aproxima a les eleccions de diumenge sense un soci clar per a Merkel

La cancellera encara la cita amb les urnes de diumenge amb confiança. Segons les últimes enquestes, obtindria un 40% dels vots. Té, però, la incògnita de saber amb qui podrà pactar. Els seus aliats actuals, els liberals, recollirien una mica més del 5% dels sufragis, el llindar electoral per entrar a la cambra.

RedaccióActualitzat
Alemanya celebra eleccions aquest diumenge i ho fa amb la victòria assegurada de la CDU d'Angela Merkel, però amb els dubtes sobre l'aliança que la cancellera haurà de fer per constituir un nou govern.

La majoria d'enquestes assenyalen una clara victòria d'Angela Merkel amb un 40% dels vots. Però això no li donaria majoria sense el suport dels seus aliats actuals, els liberals de l'FDP. I, si aquests no obtenen un resultat per sobre del 5%, quedarien fora del Bundestag. Aleshores, la clau recauria en els socialdemòcrates, l'SPD, reticents a pactar un tripartit amb els verds i Die Linke.

Amb l'escenari d'empat tècnic que dibuixen les enquestes, una tercera opció seria anar a un govern amb els dos grans. Una esquerra que ha criticat la dura política econòmica que ha deixat molts alemanys amb pocs recursos.

En les últimes hores de campanya electoral, els mítings s'han multiplicat i la situació econòmica marca el compàs dels discursos electorals. L'SPD i Els Verds volen augmentar la càrrega fiscal per a les rendes més altes, mentre que Merkel adverteix que això afectaria qui crea llocs de treball i posaria en perill l'estabilitat laboral d'Alemanya.

Diumenge, les urnes establiran el joc d'equilibris i negociacions amb la resta de partits polítics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut