Damasc

Al-Assad fa una crida a defensar la nació siriana i nega tot diàleg amb el que anomena "titelles d'Occident"

El president de Síria fa una crida a defensar la nació del que qualifica de "terroristes d'Al-Qaeda" al primer discurs televisat en set mesos. Rodejat i aclamat pels seus partidaris i en el pitjor moment en el pla militar, proposa un full de ruta per posar fi a la guerra civil, però nega el diàleg amb el que anomena "titelles d'Occident".

RedaccióActualitzat
El president de Síria, Bashar al-Assad, ha reaparegut en públic aquest diumenge després de set mesos en un Palau de la Cultura, al centre de Damasc, ple a vessar de fidels que no han parat d'interrompre'l i aclamar-lo.

En el pitjor moment del règim en el pla militar, Al-Assad ha parlat tres quarts d'hora, sol a l'escenari, durant els quals ha deixat clar que manté la línia dura i preveu la via militar com l'única sortida a la crisi, la guerra civil que viu el país des de fa gairebé dos anys. Cap concessió a la negociació, si bé ha ofert el seu propi full de ruta per posar fi al conflicte.

Mà dura

S'esperava un esperit més calmat, però el dictador sirià ha volgut mostrar una versió dura. Ha denunciat els intents de dividir el territori i ha demanat una mobilització nacional per lluitar contra els rebels al seu règim, que ha qualificat de terroristes d'Al-Qaeda finançats per interessos ocults.

Ha explicat que combatrà la revolta fins al final com un deure legítim, però ha proposat una amnistia general per als opositors que no hagin traït Síria, si deixen les armes.

Un full de ruta poc creïble

Pel que fa a l'oferta de pau, el dictador sirià promet aturar l'acció de l'exèrcit governamental si se li demostra primer que les potències estrangeres no estan armant els revolucionaris opositors.

En aquest cas, estaria disposat a iniciar un diàleg nacional amb totes les forces, tant a l'interior com a l'exterior del país, per negociar i redactar una nova Constitució i un nou govern que prepari eleccions parlamentàries i l'amnistia general.

Al-Assad ha agraït a Rússia i la Xina que rebutgin interferir en la sobirania de Síria. I ha reiterat que els problemes del país només es poden resoldre en un diàleg nacional sense presència estrangera. El mandatari sempre ha mantingut que és víctima d'un complot des de l'estranger.

El president sirià assegura que si no ha dialogat fins ara és perquè no ha trobar un bon interlocutor.

Damasc, encerclada

Feia mesos que Al-Assad no apareixia en públic, des del juny. I les coses han canviat molt: especialment, que la guerra ha arribat plenament a Damasc.

Des de la Casa de la Cultura es poden sentir els combats que hi ha a la perifèria de la capital, pràcticament ja rodejada per l'oposició. També es poden veure les columnes de fum dels bombardejos de l'aviació.

A pesar del desgast després de 22 mesos de guerra, l'oposició ja només sembla aspirar a la victòria. Segons l'ONU, el conflicte ha deixat més de 60.000 morts.

En una primera reacció, l'oposició siriana ha afirmat a Al-Jazeera que les paraules d'Al-Assad són buides, i que no hi ha oferta per a la negociació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut