Pla Alfa 3. Agents Rurals
Pla Alfa 3. Agents Rurals
Barcelona

Agricultura restringeix l'accés a la serralada del Montsant per l'elevat risc d'incendi

També s'activa dissabte i diumenge el nivell 3 del Pla Alfa a quaranta-set de municipis de Catalunya

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dissabte i davant de l'augment de risc d'incendi, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, ha decidit fer un control més important de l'accés a peu de persones i vehicles a la serralada del Montsant.

A més d'aquest espai protegit, es controlaran 47 municipis pel molt alt risc d'incendi forestal que existeix. En aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d'incendi.

Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins diumenge a la nit. El cos d'Agents Rurals conjuntament amb Mossos i ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat.

Els municipis afectats per l'activació del nivell 3:

Anoia: Rubió, Òdena, Castellolí, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí, Carme, la Torre de Claramunt i Capellades

Moianès: Calders

Bages: Avinyó, Sallent, Artés i Talamanca

Baix Ebre: Paüls i Xerta

Priorat: La Vilella Alta, La Vilella Baixa, la Figuera, Ulldemolins, Margalef, Cornudella de Montsant, la Morera de Montsant, la Bisbal de Falset i Cabacés

Ribera d'Ebre: Riba-roja d'Ebre, Flix i la Palma d'Ebre

Segrià: Almatret

Terra Alta: la Pobla de Massaluca, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Batea, Gandesa, Caseres, Bot, Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Arnes

Baix Empordà: Forallac, la Bisbal d'Empordà, Calonge, Santa Cristina d'Aro i Castell-Platja d'Aro

Gironès: Cassà de la Selva i Llagostera

En aquests municipis s'han suspès totes les autoritzacions d'activitats que poden generar perill d'incendi forestal.

La previsió és que el perill d'incendi forestal augmenti al sud durant els pròxims dies a causa de l'augment de la temperatura, la disminució de la humitat relativa i l'aparició de vents terrers. El perill serà entre alt i molt alt sobretot entre l'interior i el prelitoral i de forma puntual pot arribar a ser extrem.

El Pla Alfa 3

El Pla Alfa i el nivell d'actuació corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d'incendis forestals i altres eines d'anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

Els 90% dels incendis forestals s'originen com a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. En casos de molta sequera i calor els espais forestals s'han de protegir de manera més estricta. L'activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d'accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades

En aquestes zones el Cos d'Agents Rurals porta a terme diverses actuacions com controlar columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals, identificació de persones que realitzin activitats de risc, vigilància de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, punts de guaita.

En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d'incendi forestal comunicar-ho de forma immediata al 112.
Anar al contingut