Adeu al certificat covid en bars, restaurants, gimnasos i residències

A partir de la mitjanit de dijous a divendres, acaba l'obligatorietat de presentar el passaport als locals i establiments on era necessari fins ara

Paula Florit GomilaActualitzat

L'obligació de presentar el certificat covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos o residències acabarà aquest divendres. Un cop valorat l'informe que ha encarregat al comitè científic que l'assessora, el govern ha decidit acabar amb aquesta mesura a partir de la mitjanit de dijous a divendres.

La decisió es pren en un moment en què, malgrat que la variant òmicron segueix polvoritzant rècords de contagis, les UCI estan estabilitzades --amb uns 500 malalts ingressats-- i baixa el nombre de visites als centres d'atenció primària.

Hores abans de confirmar l'anunci, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja ho havia apuntat. Cabezas ha afirmat que el marge de temps per demanar l'aval del Tribunal Superior de Justícia, necessari per mantenir l'obligatorietat del certificat, hauria estat massa curt si el govern prengués la decisió de renovar-ne la vigència.


L'òmicron disminueix l'efectivitat del certificat

L'aparició de la variant òmicron ha modificat l'efectivitat del passaport. En un context en què bona part de la ciutadania torna a ser susceptible de contagiar-se, encara que s'hagin vacunat o hagin passat la malaltia, l'obligació del certificat covid és una mesura que perd efectivitat.

Aquest dimarts, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, havia explicat que el certificat tenia com a objectiu reduir els contagis i, amb la nova variant, no està servint:

"Aquesta mesura es va implantar en un context epidemiològic diferent, abans de la nova variant, i va ser un incentiu per a la vacunació, però aquest no era el seu objectiu, sinó que era minimitzar els contagis, i amb l'òmicron -que contagia també vacunats- és necessari qüestionar la seva utilitat."

Segons Plaja, retirar el certificat covid no requereix cap més tràmit que la publicació de la decisió al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que passarà aquesta nit de dimecres a dijous. D'aquesta manera, no hi ha necessitat que passi pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Aquest canvi coincideix amb la fi aquest divendres de gairebé totes les restriccions per frenar la pandèmia. S'acaben les limitacions en els aforaments a la restauració o als equipaments culturals i esportius, es torna als horaris habituals i ja es podran fer trobades de més de deu persones. Fa una setmana, també es va acabar el toc de queda.

L'única mesura que encara es manté és el tancament de l'oci nocturn, que tindrà les persianes abaixades uns dies més. Segons el sector, el govern li ha traslladat aquest dimarts la intenció de reobrir-lo l'11 de febrer.

Uns clients mostren el certificat covid per poder entrar en un local d'oci nocturn
Uns clients mostren el certificat covid per poder entrar en un local d'oci nocturn (Europa Press/Lorena Sopena)

Quatre mesos amb el certificat

El certificat covid es va començar a demanar per accedir a locals d'oci nocturn a principis d'octubre de l'any passat, quan les discoteques van poder reobrir per unes setmanes.

Un mes després, l'ús es va estendre als casaments, celebracions i actes socials celebrats en hotels i en restaurants en què hi hagués ball en recintes tancats.

Unes setmanes després, el 23 de novembre, el govern va acordar que també s'hagués d'ensenyar el certificat per accedir a l'interior de bars i restaurants, gimnasos i residències.

En tots els casos, l'argument per aplicar-lo --amb al vistiplau del TSJC-- va ser l'augment de contagis i unes dades epidemiològiques que, tot i ser més baixes que a data d'avui, eren dolentes. Així, per exemple, quan es va ampliar el certificat a la restauració, el risc de rebrot era de 220 punts. Aquesta setmana, s'ha situat per sobre dels 6.700.

Si bé la sisena onada dona signes de desaccelerar, la variant òmicron ha marcat un nou rècord de contagis setmanals a Catalunya: 249.935 positius en els últims 7 dies. Aquest dimecres, hi ha 495 persones ingressades a les UCI, que són 19 menys que dimarts, i la Rt continua baixant lentament: està a l'1,14.

Els clients mostren el certificat en un restaurant de Gràcia, a Barcelona
Els clients mostren el certificat en un restaurant de Gràcia, a Barcelona (ACN/David Cobo)

Certificat per viatjar

On sí que sembla que hi haurà passaport covid per un temps més és en els viatges internacionals. Justament, aquest dimarts, els països de la Unió Europea han acordat que el certificat vigent sigui l'únic requisit per viatjar-hi.

Així, les persones que tinguin la pauta de vacunació completa, proves de recuperació o una PCR ja no s'hauran de sotmetre a quarantenes o tests un cop arribi al país de destí. Pots consultar aquí els requisits que exigeixen tots els països europeus per travessar la seva frontera.

 

ARXIVAT A:
Certificat CovidCovid-19Coronavirus Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut