La UE vol que el certificat covid estigui vigent per viatjar fins al juny del 2023
Imatge d'un certificat covid

Nou criteri per viatjar: la UE recomana que el certificat covid sigui l'únic requisit

Els 27 demanen, en un acord no vinculant, deixar de fixar-se en els mapes de risc i els països de procedència i tenir en compte la situació personal del viatger

Actualitzat

Nou pas per tractar la pandèmia de manera diferent. En un moment en què els contagis continuen disparats arran de la variant òmicron, els països de la Unió Europea han acordat que les restriccions per viatjar ja no dependran de la situació epidemiològica de cada país, sinó de la situació personal de qui vol viatjar.

Per tant, podran viatjar sense dificultats les persones que tenen el certificat covid vigent. Així, els que tinguin la pauta de vacunació completa, proves de recuperació o una PCR ja no s'hauran de sotmetre a quarantenes o tests un cop arribi al país de destí. 

Es tracta, però, d'una recomanació, ja que els països podran decidir imposar mesures addicionals als viatgers provinents de països d'alt risc segons el mapa de referència, el del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

El Consell de la UE argumenta el canvi per l'"augment significatiu" de la vacunació i "la ràpida aplicació del certificat covid".


Segons el que han aprovat els 27, les persones que no tenen el certificat covid, es podran veure obligades a sotmetre's a una prova abans d'arribar al país de destí o bé en les 24 hores posteriors. En queden exclosos els viatgers considerats essencials, els treballadors transfronterers i els menors de 12 anys.

El govern espanyol ja ha valorat com "un gran avenç" la mesura, que entra en vigor a partir de l'1 de febrer. El secretari d'estat per a la UE, Pascual Ignacio Navarro Ríos, ha assegurat que "qualsevol ciutadà vacunat podrà circular per Europa sense cap problema".

"Això és un gran avenç en la mobilitat, és la gran aposta per la vacunació que Espanya té i ho considerem molt encertat."

El canvi d'estratègia de la UE coincideix amb l'eliminació de pràcticament totes les mesures a Catalunya. Malgrat l'alt nivell de contagis, el fet que les UCI dels hospitals catalans es mantinguin estables ha permès al govern aixecar restriccions, de manera que a partir de divendres ja no hi haurà limitacions d'aforaments ni d'horaris, ni es posa topall a les reunions socials.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Certificat Covid
Anar al contingut