El govern acorda estendre el certificat Covid a bars i restaurants, gimnasos i residències

Si el govern obté l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la mesura entrarà en vigor divendres i s'estendrà almenys durant dues setmanes

Paula Florit GomilaActualitzat

El certificat Covid s'haurà d'ensenyar per entrar a bars i restaurants -només a l'interior i independentment del seu aforament- a partir de divendres 26 de novembre, si ho avala la justícia. També a gimnasos i a residències de gent gran, només per a les visites.

D'entrada, serà així durant 15 dies i el govern té previst controlar que es compleixi.

Així ho ha decidit l'executiu aquest dimarts, davant l'augment de contagis de les últimes setmanes, amb el risc de rebrot a 220 i el dia que els ingressats a les UCI han arribat als 119. "Una tendència preocupant", segons ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja.

Queden fora cinemes o teatres, però, segons Plaja, no es descarta que l'ús del certificat s'acabi estenent a equipaments culturals en un futur si les dades no milloren.

L'ampliació de l'ús del certificat caldrà que l'avali el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com ja va fer per autoritzar el passaport en l'oci nocturn. Per demanar el permís, el govern li farà arribar també l'informe dels experts que ho justifica.

Patrícia Plaja ha explicat que el govern ha pres la decisió per evitar noves restriccions

Actualment, s'ha de presentar el passaport digital per accedir a l'oci nocturn, les discoteques i concerts a peu dret, així com a banquets, celebracions i actes socials que es facin a hotels i a restaurants en què hi hagi ball en recintes tancats.

El certificat Covid ja s'exigeix per entrar a discoteques (ACN/Marta Casado Pla)


La justícia basca tomba el certificat Covid

A Euskadi, la justícia no ha autoritzat l'ús del certificat per a l'oci nocturn i els restaurants amb menjadors per a més de 50 persones, tal com volia implantar el govern basc, en considerar que la mesura és innecessària i desproporcionada. Al·leguen que es podrien vulnerar drets com el de reunió, la llibertat d'expressió o la creació artística.

Interior d'un restaurant a Bilbao el dia que la justícia ha tombat el certificat Covid per accedir-hi (EFE/Miguel Toña)

Així doncs, el País Basc queda fora de la llista de comunitats que apliquen el certificat Covid, que ara inclou, a banda de Catalunya, les Illes Balears -només a discoteques- i Galícia -també a albergs i a hospitals-. El País Valencià, Navarra, La Rioja o Aragó també s'ho plantegen.


Lleuger repunt de la vacunació

Fa dies que el CatSalut donava per fet que s'ampliaria l'ús del certificat Covid i això sembla que ha animat lleugerament la vacunació, sobretot en el grup que va més enrere, el de 20 a 34 anys. La setmana passada hi va haver un repunt de 4.000 injeccions en aquest col·lectiu respecte a la setmana anterior.

Segons les dades d'aquest dimarts publicades a dadescovid.cat, en el grup de 20 a 29 anys hi ha un 73,5% de persones amb la pauta completa i, en el de 30 a 39, el percentatge supera per poc el 75,1%.

Sobre la possibilitat de vacunar els menors de 12 anys, la portaveu del govern ha explicat que no hi ha cap canvi.

Estoig amb diverses xeringues amb dosis de la vacuna contra la covid-19
L'ús del certificat Covid podria animar a vacunar-se (ACN/Oriol Bosch)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Certificat Covid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut