Joves ballant, aquest mes de juny, en una discoteca de Salou (ACN/Ariadna Escoda)

L'oci nocturn reobre la nit de dijous a divendres amb certificat Covid

Bars musicals i discoteques podran obrir fins a les 5 de la matinada entre setmana i fins a les 6 el cap de setmana

RedaccióActualitzat

L'oci nocturn reobrirà aquesta mateixa setmana, la nit de dijous a divendres, a les portes del pont del Pilar, que per a molts serà un cap de setmana de quatre dies.

Des d'aquest dijous, doncs, després de molts mesos, es podrà tornar a ballar a les pistes dels bars musicals i les discoteques, que, a més, veuran ampliat l'horari d'obertura: entre setmana podran tancar a les 5 de la matinada, i els caps de setmana, a les 6.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, s'ha referit a l'anunci de la reobertura de bars musicals i discoteques com "una notícia que sabem que és molt esperada pels empresaris del sector de l'oci nocturn i també per una àmplia part de la població".

Una reobertura que ha admès que arriba "després de més d'un any i mig de duríssimes restriccions".

Els locals d'oci nocturn, doncs, tornaran a funcionar de manera molt semblant a com ho feien abans de la pandèmia, excepte que per entrar-hi s'haurà de mostrar el denominat passaport Covid i que caldrà portar mascareta, obligatòria en interiors segons la normativa promulgada pel govern espanyol, excepte en el moment que es consumeixi.

Hi haurà, a més, una limitació de l'aforament, que serà de fins al 70% de l'aforament legal dels locals.


Garanties sanitàries i jurídiques

Totes les persones que tenen la pauta de vacunació completa poden obtenir el certificat Covid a través del portal o l'app La meva salut, del CatSalut.

Aquelles que no estiguin en aquesta situació poden presentar un certificat que acrediti que s'han realitzat una prova diagnòstica Covid amb resultat negatiu.

Plaja també ha explicat que s'està estudiant com s'han d'acreditar aquelles persones que no disposen de La meva salut, com, per exemple, perquè són no residents a Catalunya.

Amb aquesta mesura de control de l'accés als bars musicals i discoteques, en qualsevol cas, Plaja ha volgut remarcar que "l'oci nocturn reobrirà amb totes les garanties sanitàries, però també amb garanties jurídiques".

Sobre aquest últim extrem ha avançat que "té clara la necessitat de disposar de la validació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que estem davant d'una "potencial vulneració de drets fonamentals".

La Generalitat té previst tenir enllestida la resolució sobre la reobertura de l'oci nocturn aquesta mateixa tarda, i compta que el TSJC podrà validar-la abans de la mitjanit de dijous a divendres, quan està previst que els locals puguin reobrir.

El govern i la patronal del sector s'han reunit aquest matí amb les condicions d'aquesta reobertura damunt la taula.


"Arriba massa tard"

Des de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) es valora "positivament" l'anunci de la reobertura, però es considera que "arriba massa tard", després que "la manca de previsió de la Generalitat" hagi "fomentat i consolidat i cronificat els botellons".

Després, també, afegeix en la nota de premsa emesa aquest dimarts, que "el sector sumi 535 dies de tancament total i pèrdues mil·lionàries per valor de més de 6.000 milions d'euros, amb ajuts aprovats de només 40 milions d'euros".

De tota manera, considera "una bona notícia que es pugui reobrir amb el certificat Covid amb pista de ball i horari prepandèmia", tot i que FESACARM expressa el seu temor que el TSJC pugui tombar la mesura perquè "la implementació del certificat Covid es fa de manera generalitzada" a tot Catalunya i no atenent a la situació específica de cada territori.

Interior d'un bar de nit del carrer del Pecat de sitges durant l'assaig fet al maig (ACN/Ajuntament Sitges)

L'altra patronal, la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON), fa una valoració més positiva i, en una nota de premsa, "celebra" la reobertura del sector.

FECALON coincideix amb FECASARM en valorar positivament la recuperació dels "horaris complets de les activitats" i el control d'accés amb el certificat Covid.

Discrepen, en canvi, en l'aforament necessari: mentre FECALON considera que un aforament al voltant del 70% "pot fer viable econòmicament" la reobertura, FESACARM demanava al govern poder omplir els locals al 80%.

FECALON tanca el seu escrit expressant la seva confiança que "amb la recuperació de la necessària normalitat (...) es posi fi d'una vegada al desplaçament de l'oci que s'ha derivat a la via pública davant de la manca d'opcions".


Un any i mig tancats

Tret d'algunes breus reobertures parcials, l'estiu de l'any passat i el d'aquest, l'oci nocturn ha estat tancat més de divuit mesos, des de l'inici de l'estat d'alarma a mitjans de març del 2020.

Ara fa dues setmanes que pot obrir fins a les tres de la matinada, però només en els espais exteriors, cosa que limita molt el nombre de locals amb capacitat de fer-ho.

L'ampliació de l'horari d'obertura era una altra de les reivindicacions de la patronal de l'oci nocturn, que ja havia avisat que no reobriria si no tenia totes les garanties del govern, que, d'altra banda, prepara una aplicació perquè els locals puguin validar que les persones que volen accedir als locals tenen la pauta completa de la vacuna, han passat la Covid o tenen un test negatiu recent.


Estancament de la pandèmia

Ara mateix, Catalunya és la comunitat autònoma amb més restriccions vigents contra la propagació de la Covid-19 i l'única que no permet obrir l'interior de bars musicals i discoteques, un fet que des de l'oci nocturn es veu -i es retreu al govern- com un greuge comparatiu.

Tot plegat quan fa una setmana que els indicadors de la pandèmia han trencat la tendència a la baixa i s'han estancat en un lleuger repunt que cal veure com evoluciona. Ara per ara, aquesta situació forma part del guió previst pels experts, que l'atribueixen al retorn a les aules i als llocs de treball, amb el consegüent augment de la mobilitat i de l'activitat en espais interiors.


Possible augment de l'aforament a l'esport i la cultural

Plaja, d'altra banda, ha avançat que "si les dades epidemiològiques ho permeten", la previsió del govern és que, en les pròximes setmanes, "la presencialitat a les universitats es reprengui al 100% i l'aforament en esdeveniments esportius i culturals es pugui ampliar fins al 80%".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut