A la Molina-Masella es farien les proves d'esquí alpí, descens i eslàlom (Europa Press)

L'Aragó nega haver tancat un acord amb Catalunya sobre la candidatura dels Jocs d'hivern

Aquest divendres s'ha filtrat un "acord tècnic" sobre el repartiment de les seus per fer les diferents proves olímpiques

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'ha filtrat un "acord tècnic" entre Catalunya i l'Aragó per la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030, que s'hauria aconseguit amb la mediació del Comitè Olímpic Espanyol. Immediatament després, l'Aragó ha negat que hi hagi res tancat.

El president de l'Aragó, el socialista Javier Lambán, continua reclamant més protagonisme, enmig dels equilibris que fa el govern espanyol per encaixar els interessos de les dues comunitats.

Segons fonts del govern de l'Aragó, "només donarà suport a la candidatura si és d'igual a igual i equilibrada en tots els aspectes".

També asseguren que hi ha "desconfiança absoluta" cap a la resta d'interlocutors i fins i tot diu que l'Aragó "plantejarà la seva pròpia alternativa" en cas de discrepància.

El ministre d'esport, Miquel Iceta, ha demanat que no hi hagi divisions per no perdre credibilitat.

Encara no s'ha fet oficial l'acord per repartir-se les proves dels Jocs, en cas que s'acabin fent. A més, s'haurà de presentar al COI, que pot fer-ne canvis.


Com quedarien les seus

Segons el que ha transcendit fins ara, a Catalunya se celebrarien les proves d'esquí alpí amb les modalitats de descens, eslàlom, eslàlom gegant, eslàlom supergegant i combinada (a la Molina-Masella, a la Cerdanya), "snow" i "freestyle" (a Baqueira Beret, a la Vall d'Aran), esquí de muntanya (a Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça) i hoquei gel (a Barcelona, amb el Palau Sant Jordi com a instal·lació principal i una altra que encara s'ha d'acabar de tancar).

A l'Aragó, pel que fa als esports de gel Saragossa es quedaria el patinatge artístic i el patinatge de velocitat i Jaca acolliria el curling i, pel que fa als esports de neu, l'esquí nòrdic es faria al Pirineu Aragonès, a l'estació de Candanchú.

Com que la normativa del COI demana que no es facin grans inversions per a infraestructures que després no es puguin utilitzar, hi haurà proves que es farien a l'estranger. Serien els salts de trampolí, combinada nòrdica, luge, skeleton i bobsleigh.

El president del COE, Alejandro Blanco, ha estat aquesta setmana a Barcelona i dimarts es va reunir amb el president Aragonès per acabar de polir els últims detalls de l'acord.

El Palau Sant Jordi acollirà l'hoquei gel (Ajuntament de Barcelona)

Consulta polèmica

Al gener, el govern va anunciar que a la primavera es farà una consulta als veïns del Pirineu, que serà vinculant i que encara no té la pregunta definida ni la data. Els desacords dins del govern per decidir qui acabarà votant i les dificultats legals han fet que s'endarrereixi fins al començament de juliol.

Fa uns dies, es va modificar la llei de consultes per crear la base legal perquè es pugui preguntar només a les comarques que quedarien afectades per la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030.

Hi votaran els veïns de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, que inclou la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran.

Encara queda per definir com podrien expressar-se les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, que d'entrada queden fora de la consulta.  

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut