Tres de cada quatre catalans, a favor dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus 2030
L'estació d'esquí de la Molina, una de les seus de la candidatura olímpica (ACN)

El govern modifica la llei de consultes per poder preguntar sobre els Jocs a sis comarques

El Berguedà, el Solsonès i el Ripollès queden fora de la consulta, que tindrà una resposta de sí o no i es farà passat Sant Joan

Txell Ortiz VilasecaActualitzat

Amb la mirada posada en els Jocs Olímpics d'hivern, el govern ha aprovat un nou decret llei que permet fer una consulta a una part del territori. D'aquesta manera crea la base legal perquè es pugui preguntar només a les comarques que quedarien afectades per la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030.

La modificació de la llei 10/2014 ha afegit un punt a l'apartat 3 de l'article 4, que permet al president de la Generalitat promoure i convocar consultes simultàniament en més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria, sobre afers relacionats amb les competències o els interessos de la Generalitat.

Fins ara, la llei preveia que les consultes d'àmbit nacional incloguessin tot el territori i que les d'àmbit local se singularitzessin en un àmbit municipal, comarcal o de vegueria concrets. Amb l'afegitó que regula aquest nou decret llei, el president podrà convocar una consulta d'abast supramunicipal.

El govern ha optat per aquest recurs de legislació d'urgència perquè els habitants de les comarques més directament afectades puguin manifestar la seva voluntat. Es tracta de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Patrícia Plaja, portaveu del govern, ha assegurat que, amb la modificació del decret llei, "s'apropen les decisions al territori i s'assegura que es prenen decisions d'acord amb els veïns". I ha afegit que es crea "la base legal per tal que la consulta, tal com està plantejada, es pugui organitzar''.

Encara no se sap quina serà la pregunta ni la data exacta, ja que encara falta l'aprovació del tràmit parlamentari. El govern, però, sí que ha afirmat que la pregunta serà de sí o no i que la consulta se celebrarà a principis d'estiu, passat Sant Joan. Amb tot, ha recordat que aquest tipus de consultes no són vinculants.


El Berguedà, el Ripollès i el Solsonès no participaran en la consulta

El govern no satisfà la demanda del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès de participar en la consulta, però sí que s'ampliarà la seva presència a la taula de representació territorial de la candidatura, que té com a objectiu coordinar amb el territori els passos de forma consensuada.

Els nous representants que s'incorporen seran els alcaldes o alcaldesses dels municipis de Vielha, Sort, Tremp, la Seu d'Urgell, el Pont de Suert, Puigcerdà, Berga, Ripoll i Solsona, i també els alcaldes o alcaldesses dels municipis on es desenvolupin els esdeveniments i les proves esportives.

Fins ara, aquest òrgan, presidit pel Departament de la Presidència, estava format per representants del govern (els departaments de la Presidència, Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i Acció Exteriors) i també hi havia les delegacions territorials de Barcelona, Lleida, Girona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central; els consells comarcals del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès; l'Ajuntament de Barcelona; l'Àrea Metropolitana de Barcelona; el Conselh Generau d'Aran i les diputacions de Lleida, Girona i Barcelona.


Les declaracions de Lambán, "una sortida de to"

D'altra banda, el govern ha lamentat les paraules del president de l'Aragó, Javier Lambán, la setmana passada en què acusava la Generalitat d'actuar de forma unilateral amb el nomenament de Mònica Bosch com a coordinadora de la candidatura. Va afegir que l'independentisme actuava de forma "intolerant, supremacista i excloent".

La portaveu Patrícia Plaja ho ha considerat una "sortida de to".

En una trobada breu arran de la conferència de presidents de La Palma, el president Aragonès ja va demanar al president Lambán que rebaixés el to de les seves declaracions.

 

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsJocs Olímpics Hivern consulta
Anar al contingut