L'esquerda dels Jocs d'hivern: el govern espanyol fa equilibris entre Catalunya i Aragó

Mentre el president aragonès reclama protagonisme, l'executiu espanyol i el Comitè Olímpic Espanyol intenten encaixar els interessos de totes dues comunitats

RedaccióActualitzat

Fa temps que l'Aragó reivindica que la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern Barcelona-Pirineus compti amb ells al 50%. Per si hi havia algun dubte del suport que té del govern espanyol, aquest dimecres, la vicepresidenta Nadia Calviño l'ha esvaït amb aquestes declaracions des de Saragossa:

"Pot ser tremendament positiu per a l'Aragó, però evidentment requereix de la col·laboració de totes les administracions públiques i comunitats autònomes implicades."

Acabava de participar en una jornada de coordinació de fons Next Generation celebrada a la capital aragonesa i l'escoltava atentament el president Javier Lambán. Calviño no s'ha referit específicament al projecte dels Jocs, però se li ha entès tot.

El govern espanyol fa equilibris

La reivindicació aragonesa de formar part de la candidatura olímpica ja es va fer palesa l'endemà de la reunió de la taula del diàleg entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès.

El president espanyol va viatjar a l'Aragó i va exhibir un gest amb el president Javier Lambán: garantir-li que la participació en la candidatura dels Jocs Pirineus-Barcelona no serà de subordinació, sinó d'igualtat. Ho va dir així:

"Aquest projecte l'hem de fer tots junts, tots units, al mateix nivell i en igualtat de condicions."

El mateix dia i en el mateix escenari, el president aragonès afegia això referint-se a la candidatura:

"O la compartim el govern d'Espanya, el govern de Catalunya i el govern d'Aragó i l'organitza el COE, o és una candidatura cridada al fracàs."


Catalunya, oberta a "col·laboracions"

Des de Catalunya, mentre es planteja la consulta com el mecanisme per garantir la pau social al territori, s'insisteix a dir que es vol liderar el projecte, com ha declarat la portaveu del govern, Patrícia Plaja:

"Creiem que Catalunya ha d'impulsar aquesta candidatura i estem oberts a col·laboracions."

Liderar la candidatura significaria cedir proves de disciplines com l'esquí de fons o les proves de salts. Això sense renunciar a la marca Barcelona, que és la que té la projecció més internacional. Barcelona, malgrat que es troba lluny dels Pirineus i té una alcaldessa, Ada Colau, que no el considera un projecte prioritari.

L'altre actor, el Comitè Olímpic Espanyol, que no vol renunciar a la marca Barcelona, es reuneix aquest dimecres amb la consellera Vilagrà a la capital catalana. Alhora, el COI vol acontentar l'Aragó.

I és que la cursa olímpica aragonesa per organitzar uns Jocs d'hivern es remunta a la dècada dels 90, sempre frustrada. La vegada que hi va ser més a prop va ser la candidatura en solitari de Jaca, però finalment va guanyar Nagano. Ho va tornar a intentar el 2010, el 2014 i el 2022.

Ara el govern espanyol veu en la candidatura de Pirineus-Barcelona una nova finestra d'oportunitat, també en la línia de la normalització de les relacions amb Catalunya.

Una aposta que també pretenen altres gestos plens de simbolisme en el món de l'esport, anunciats els últims dies, com ara que la selecció espanyola jugui a Catalunya després de 18 anys de no fer-ho, o que la volta ciclista a Espanya surti de Barcelona, com no passava des del 1962.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut