Una imatge la manifestació multitudinària a Madrid (Reuters/Juan Medina)

8M a Madrid: dues marxes políticament oposades i dividides

La Comissió 8M ha convocat una marxa que, segons l'organització, ha aplegat 700.000 persones i el Moviment Feminista de Madrid n'ha fet una d'alternativa

Redacció/AgènciesActualitzat

La Comissió 8M ha convocat una manifestació oficial a Madrid que, segons els organitzadors, ha reunit 700.000 persones. La delegació del govern ho ha rebaixat fins a les 17.000.

La marxa ha cridat consignes a favor de la llei trans i la del "només sí és si". Alguns dels lemes principals han estat "Hi cabem totes i totis" i "No farem ni un pas enrere".

La manifestació pel Dia Internacional de les Dones pretenia representar "tots els feminismes". L'organització de la marxa, que ha sortit d'Atocha i ha arribat a la plaça d'Espanya, ha volgut celebrar el "canvi de paradigma que suposa posar el consentiment al centre".

 

"Que el voti Tito Berni"

La marxa ha viscut moments de tensió quan integrants de les joventuts del PP de Madrid s'han posat al costat de la capçalera, molt a prop d'almenys vuit ministres del govern espanyol i els han increpat.

Portaven una pancarta amb el lema "Que et voti Tito Berni", en referència a l'exdiputat socialista immers en el cas Mediador. També duien el logotip del PSOE en neó, sota la silueta d'una dona despullada.

El president de l'organització juvenil, Ignacio Dancausa, ha dit que "uns goril·les del PSOE" els han expulsat de la manifestació. Hi ha hagut algunes empentes i s'ha arribat a formar una cadena humana per tapar la pancarta.

Les Noves Generacions populars han cridat consignes com "Pedro Sánchez, dimissió" i també han acusat el govern espanyol de deixar violadors en llibertat. Moltes manifestants els han recriminat l'actitud violenta. Els incidents s'han produït just al davant del Ministeri de Sanitat.

Un moment dels aldarulls a la capçalera amb les joventuts del PP(CCMA)

Representants de la coalició de govern que formen PSOE i Unides Podem assisteixen a la manifestació, malgrat la tensa sessió de dimarts al Congrés per la reforma de la llei del "només sí és sí".

A la marxa hi ha la ministra d'Igualtat, Irene Montero, amb altres integrants d'Unides Podem i la vicepresidenta Yolanda Díaz. Del PSOE hi ha anat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, o la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Les ministres del PSOE han marxat darrere d'una pancarta i les ministres de Podem han anat per una altra banda. La formació morada ha caminat darrere una pancarta amb el lema "Les feministes podem transformar-ho tot". 

La capçalera de la manifestació oficial (EFE/Kiko Huesca)

Una de les portaveus de la Comissió 8M, Ana Hernando, ha assegurat uns moments abans de la marxa que defensen els "feminismes sense exclusió i sense deixar ningú enrere".

També s'ha reivindicat la fi de la bretxa salarial i també la violència de gènere, en un moment de repunt d'assassinats de dones a Espanya.

 

Manifestació alternativa

El Moviment Feminista de Madrid ha fet una manifestació alternativa i més minoritària. S'ha mogut sota el lema "Feministes en lluita pels drets de les dones" i s'hi ha demanat la dimissió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

La protesta ha reunit unes 10.000 persones, una xifra que l'organització ha elevat fins a les 35.000.

La manifestació minoritària contra la ministra Irene Montero i la llei trans (CCMA)

Una altra de les consignes clares ha estat l'oposició a la llei trans, que temen que vagi en contra dels avenços que s'han aconseguit des del moviment feminista. També han demanat l'abolició de la prostitució i que s'anul·li la llei del "només sí és sí".

El recorregut ha anat des d'Atocha fins a la plaça de la Província.

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènere8M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut