Montero ha criticat que els socis de govern no hagin pactat la reforma "amb la majoria feminista" (EFE/Mariscal)

El PSOE consuma el xoc amb Podem votant el "només sí és sí" amb el PP la vigília del 8M

La reforma proposada pels socialistes comença el tràmit parlamentari amb els vots del PP i l'oposició d'Unides Podem

RedaccióActualitzat

El PSOE i Unides Podem han escenificat aquest dijous al Congrés la trencadissa per la llei del "només sí és sí". Els socialistes han decidit tirar pel dret i han començat a tramitar la reforma amb els suports del PP i el vot contrari d'Unides Podem, després de quatre mesos de negociacions sobre com canviar la llei per evitar les rebaixes de condemnes a violadors.

Aquesta és la primera vegada que els socis del govern de coalició discrepen sobre una llei aprovada pel Consell de Ministres, i el trencament coincideix amb la vigília del 8M, el dia internacional de les dones.

La votació l'ha criticat durament la ministra d'Igualtat, Irene Montero, de Podem, que considera que el PSOE ha preferit "donar-se la mà amb el PP, que sempre ha anat en contra dels avenços feministes".

La resposta a les rebaixes de penes, diu, "hauria de ser unitària del govern i de la majoria feminista d'aquesta Cambra", en referència al Congrés. Amb la reforma, els socialistes proposen al Congrés recuperar la violència o intimidació per augmentar la forquilla de penes.

La proposta socialista s'ha debatut aquest dimarts a primera hora de la tarda i la votació s'ha fet al vespre. Hi han votat a favor el PSOE, el PP, Ciutadans, el PDeCAT, el PNB i Coalició Canària. L'altre soci de govern, Unides Podem, i bona part dels socis d'investidura, Esquerra, Bildu, la CUP i el BNG hi han votat en contra, mentre que Vox, Junts i Compromís s'han abstingut.


Durs retrets des de la tribuna

Durant la intervenció a la tribuna del Congrés per defensar el text, la secretària d'Igualtat dels socialistes, Andrea Fernández, s'ha dirigit a la formació morada per demanar-los "propostes per millorar la llei". Segons ha explicat, el PSOE està cansat "dels seus sermons".

"Deixin la hipèrbole i parlin més de solucions, que és madur i seriós. Quan es tracten qüestions de tanta rellevància, no importa amb qui, sinó per què", ha dit.

Des dels passadissos de la cambra, el portaveu socialista Patxi López ha dedicat al seu soci qualificatius com "irresponsable" i "impresentable", mentre que des de la tribuna la diputada de la formació morada Lucía Muñoz ha tornat a acusar el PSOE de "trair" les dones i d'aliar-se amb PP i Vox, alhora que ha demanat inundar els carrers aquest 8 de març per dir als "feixistes" que no permetran que arrabassin els seus drets.

Al ple hi han assistit la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la titular de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, que són les úniques ministres de l'executiu que han presenciat el debat d'aquesta reforma des l'hemicicle.

Des del PP, Alberto Núñez Feijóo ha tornat a assenyalar les discrepàncies dels socis. "Els espanyols no tenim per què pagar que Pedro Sánchez es vulgui mantenir a la cadira", ha assegurat. Segons Feijóo, cap membre socialista es planteja trencar la coalició tot i anomenar-los "irresponsables" i "impresentables".

ARXIVAT A:
Violència masclistaUnides PodemPSOE8MAgressió sexualCongrés dels Diputats
Anar al contingut