L'exdiputat del PSOE Tito Berni ha quedat en llibertat amb càrrecs (EFE/Ramón de la Rocha)

Mediador, el cas que ha fet canviar les visites al Congrés: corrupció, festes i prostitutes

Es tracta d'una presumpta trama de corrupció que extorquia empresaris, arreglava contractes públics al govern de les Canàries i celebrava els acords amb visites al Congrés, sopars, festes i drogues

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha decidit obligar els grups parlamentaris a portar un registre més detallat de totes les seves visites, una mesura que coincideix amb l'esclat del cas Mediador, una trama que presumptament arreglava contractes públics o subvencions al govern de les illes Canàries i extorquia empresaris per deslliurar-los d'inspeccions

El presumpte cap d'aquesta xarxa era l'exdiputat socialista canari Juan Bernardo Fuentes Curbelo, també conegut com a Tito Berni, a qui el PSOE ha fet entregar l'escó i que ha expulsat del partit.

En la trama també hi ha implicat un delinqüent habitual, Antonio Navarro, que feia de mitjancer entre els empresaris i la xarxa. De fet, el cas es va destapar després de revisar el mòbil de Navarro per una altra denúncia i trobar-hi les proves de la presumpta extorsió a empresaris, sobretot del sector ramader.

En total s'ha detingut 12 persones acusades dels delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i pertinença a organització criminal.

L'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuente ha estat interrogat a Santa Cruz de Tenerife (EFE/Ramón de la Rocha)

Visites al Congrés i festes amb prostitutes i drogues

També li van trobar un munt de fotos en què els implicats celebren els tractes amb visites al Congrés i sopars i festes amb prostitutes on es consumia droga.

Tito Berni, que està en llibertat amb càrrecs, nega les acusacions. Només un dels implicats, un general retirat de la Guàrdia Civil, està en presó provisional.

El Partit Popular demanarà una comissió d'investigació al Congrés i ha exigit saber els noms de tots els diputats del PSOE que assistien a aquestes festes i sopars, com ha reclamat la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra:

 "Saber quins són aquests diputats que anaven als sopars i dinars i el grau d'implicació que tenen. Perquè el que ha quedat clar és que el Partit Socialista sap qui són i ho tapa."

El PSOE, per la seva banda, ho nega però assegura que seran inflexibles amb qui hagi caigut en la corrupció, en paraules del portaveu al Congrés, Patxi López:

"Una cosa és sopar i una altra, corrompre's. Tant bon punt tinguem coneixement que algun dels diputats ha lliscat pel pendent de la corrupció o ha actuat de forma deshonesta en el sentit que tots entenem, serà apartat de la nostra disciplina. I punt."

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha convocat aquest dimecres a la seu del partit els grups parlamentaris populars al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu, on han decidit registrar aquest dimecres la petició per impulsar una comissió d'investigació al Congrés, una petició que tindria el suport de Ciutadans, Esquerra i Compromís,

El PP també es planteja demanar les compareixences dels ministres d'Economia, Interior, Exteriors i Defensa, per ser "presumptament adjudicataris de contractes amb la xarxa liderada per Tito Berni", com s'explica en aquest vídeo:

El Partit Popular de les Canàries es personarà com a acusació popular en aquest cas. El PP assegura que el cas afecta "el govern de les Canàries i una part dels Grup Parlamentaris del PSOE al Congrés i al Senat".

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPSOELes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut