La ministra Irene Montero ha presidit sense Sánchez l'acte institucional d'Igualtat pel 8M (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

8M marcat per l'esquerda entre PSOE i Podem per la llei del "només si és sí"

Sánchez no ha participat en l'acte del Ministeri d'Igualtat; l'ha presidit en solitari Irene Montero i un grup d'activistes contràries a la llei trans l'han escridassada

La divisió del govern de coalició s'ha fet evident aquest 8M. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha participat en un acte commemoratiu al Palau de La Moncloa, on s'ha reunit amb dones directives. A diferència de l'any passat, Sánchez no ha participat aquest cop en l'acte del Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, que l'ha presidit sola.

La trencadissa a l'executiu espanyol ja fa dies que s'arrossega, i aquest dimarts va arribar al punt més cru en la votació al Congrés dels Diputats de la proposta socialista per modificar la llei del "només sí és sí". Els retrets entre els dos grups parlamentaris van ser la tònica del dia, però aquest dimecres els implicats intentaven rebaixar el to. Les paraules buscaven fer la farina plana, però els gestos anaven en una altra direcció.

La ministra Irene Montero també ha hagut de lidiar amb les discrepàncies de joves feministes que han irromput en l'acte. Un grup d'activistes contràries a la llei trans han escridassat la ministra durant la seva intervenció.

Feministes contràries a la llei trans han interromput l'acte d'Igualtat (EuropaPress/Alejandro Martínez Vélez)

Montero les ha convidat a pujar a l'escenari per debatre i explicar els seus arguments. Finalment, una d'elles ha anat fins a la tarima i ha pres la paraula per defensar que les dones trans no són dones. La ministra d'Igualtat ha respost que excloure les dones trans és "no respectar els drets humans".


Aquesta ha estat una mostra més de les discrepàncies ideològiques dins del moviment feminista, que es reflecteixen al carrer i al Congrés.  

Per la portaveu del partit socialista, María Jesús Montero, hi ha més punts de consens que de divisió entre els socis de govern. Preguntada als passadissos del Congrés, la també ministra assegurava que l'executiu ha de continuar treballant per avançar en els drets i la llibertat, un objectiu que comparteixen, diu, amb Unides Podem. I, a més, afegia que "no s'ha de donar peu ni alimentar cap escalada de retrets ni paraules que puguin ferir a altres persones o a l'altre partit". Montero advoca per seguir teixint i treballant per anar a l'una.

La portaveu socialista María Jesús Montero a la sessió de control (EFE/Chema Moya)

Des d'Unides Podem, Irene Montero defensava que la coalició de govern no està en perill, però afegia que "sí que ho estan els drets de les dones". La ministra de Podem lamentava que en la votació de la reforma de la llei del "només sí és sí" el PSOE votés al costat del PP. A més, Montero retreia que la ministra de Justícia hagués fet públic que havia rebutjat les propostes d'Igualtat amb l'argument que s'elevaven les penes.

Una sessió de control tensa

Paraules de les ministres en sortir de la sala de plens del Congrés, on, durant sessió de control al president espanyol, els partits de la dreta li han retret que no legisli per protegir els drets de les dones.

La portaveu popular, Cuca Gamarra, furgava en la ferida i li preguntava: "La seva espantada en la votació d'aquest dimarts és perquè no sabia si votar sí amb el seu govern, o si votar no amb el seu govern?". A més, Gamarra afegia que el govern no es podia dir "feminista" quan ha esclatat el cas Mediador a les files socialistes.

La portaveu popular Cuca Gamarra furgava en la ferida de la divisió dels socis de govern (EFE/Chema Moya)

Unes acusacions que Pedro Sánchez ha contestat assegurant que el PP ha de "digerir" que estan condemnats per corrupció i reblava que "quan hi ha un polissó el deixem a terra de seguida". "I quan pujo a un vaixell miro qui és el patró", ha afegit. El president espanyol recordava d'aquesta manera la fotografia de Feijóo amb Marcial Dorado, condemnat per narcotràfic.

Al seu torn, Santiago Abascal ha espetegat a Sánchez que per al seu govern "les dones valen menys que els animals". Un argument que a Sánchez li ha servit per retreure la covardia per no liderar la moció de censura que ha presentat Vox.

Sobre la defensa dels drets de les dones, el president ha posat d'exemple el seu govern com un dels més paritaris del món i s'ha mofat de la fotografia de l'anunci de la moció de censura on només es veien homes, que ha batejat com "els dotze homes sense pietat".

 

ARXIVAT A:
Feminisme8M
Anar al contingut