Els telèfons permeten sentir veus de testimonis d'intents de suïcidi o de professionals de la salut
Els telèfons permeten sentir veus de testimonis d'intents de suïcidi o de professionals de la salut (ACN/Àlex Recolons)
Badalona

62 telèfons per conscienciar dels 62 intents de suïcidi cada setmana i trencar el tabú

Salut posa en marxa una campanya informativa i alerta que les temptatives entre els més joves s'han més que doblat

Cal parlar del suïcidi per trencar l'estigma i prevenir aquestes morts. Amb aquesta premissa, Salut ha posat en marxa una iniciativa a peu de carrer, un cub on hi ha enganxats 62 telèfons, en referència als 62 intents de suïcidi que hi ha cada setmana a Catalunya

Quan es despenja cada telèfon es poden sentir els testimonis de persones que han intentat suïcidar-se, familiars o professionals de la salut. 

Badalona és la primera ciutat on es pot veure, en el marc dels actes previs al 10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, però serà itinerant. 

"És la primera iniciativa d'una campanya de prevenció del suïcidi i de lluita contra l'estigma perquè cal innovar, cal un canvi d'enfocament i de tractament social del suïcidi", ha remarcat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Segons ha dit, el Departament prepara una campanya "dura i colpidora" per conscienciar de la necessitat de parlar obertament d'aquest problema. 

Badalona és la primera ciutat on s'ha pogut veure la iniciativa contra el suïcidi
Badalona és la primera ciutat on s'ha pogut veure la iniciativa contra el suïcidi (ACN/Àlex Recolons)

I això és, justament, el que han fet alguns dels participants a la iniciativa, com la Sandra, que explica que algú que intenta suïcidar-se vol acabar amb el patiment:

"Per mi el suïcidi és voler acabar amb el patiment, però no vol dir que no vulguis viure. Realment el que passa no és que no vulguis continuar amb la teva vida, sinó que no vols continuar de la manera que l'estàs vivint. I és molt difícil, quan estàs en aquesta situació i fa temps que ets al fons del pou, no veus que això pugui millorar."

Per la Sandra, l'estima dels familiars no és suficient per evitar aquesta conducta. "Comences a justificar-te tu mateix. Et diuen 'pensa en la teva família i amics que t'estimen'. I tu dius, 'Si m'estimen, entendran que no vulgui viure així'. És una bola que es va fent gran, però és que no tens els recursos o no saps com sortir-te'n i com canviar la situació. Ho has intentat i no se t'acut com fer-ho."

La Salma, una altra de les veus que s'hi poden sentir, també llança el missatge que, amb ajuda, es pot sortir del pou

"Malgrat que costi molt de temps i moltes llàgrimes, se'n pot sortir. Se n'acaba sortint i acabes tornant a veure la llum i tornar a passejar o a ballar et sembla maco. Tot torna a tenir color, encara que costi molt de temps i patiment. Però que és possible tornar a la tranquil·litat"  

En les locucions, hi han participat activistes d'Obertament, una entitat que lluita contra l'estigma i la discriminació de les persones amb problemes de salut mental. 

El suïcidi és la primera causa de mort no natural a Catalunya. Tot i els esforços dels últims anys per parlar de salut mental, sobretot després de la pandèmia, encara és un tema tabú. 
 

Més de 1.700 consultes a l'equip expert del telèfon 061

El telèfon de Salut Respon 061 compta des del 20 de juny passat amb una taula de salut mental formada per especialistes, des d'infermeria fins a psiquiatria, per atendre persones amb conductes o idees suïcides i també familiars o persones properes.

Des que es va posar en marxa i fins al 30 d'agost, el 061 ha rebut 2.336 consultes de salut mental, 1.716 de les quals les ha atès aquest equip expert. En aquest període, s'ha activat 12 vegades el Codi Risc Suïcidi

El cub amb telèfons vol aconseguir que es parli del suïcidi
El cub amb telèfons vol aconseguir que es parli del suïcidi(ACN/Àlex Recolons )

La mitjana de durada de les trucades ha estat de 30 minuts. La majoria, un 43%, en horari nocturn i també s'han atès més dones (61%) que homes. 

De fet, les dones representen el 64,4% dels casos d'intents de suïcidi dels últims anys, amb un pic entre els 12 i els 20 anys. També hi ha una incidència més alta en la població més pobra. 

També crida l'atenció l'increment de temptatives de suïcidi entre els més joves, que s'han més que duplicat, i cal actuar per frenar aquesta tendència. El 15,1% dels intents són de menors d'edat. 


Més de 500 suïcidis el 2020 a Catalunya

Segons dades de Salut, el 2020 es van suïcidar a Catalunya 556 persones.

Des de l'inici de la pandèmia, el Departament ha comptat cada vegada més conductes suïcides, des d'aquells casos en què es verbalitzen idees de suïcidi reiterades i versemblants, que poden anar acompanyades, per exemple, d'autolesions, fins a directament intents de suïcidi.

Concretament, des del 2018, han estat pràcticament el doble. El 2020 es van registrar 4.291 conductes suïcides, i l'any passat van augmentar fins a les 6.527.

 

L'objectiu del Pla de prevenció del suïcidi, en funcionament des de l'any passat, és reduir la taxa d'intents i morts més d'un 15% en generals i més d'un 20% en els grups prioritaris, i també trencar l'estigma social. 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
Anar al contingut