La profilaxi preexposició (PrEP) consisteix a prendre's un comprimit diari que impedeix el contagi del VIH (3Cat)

3.500 catalans en risc de contraure VIH no poden accedir a la pastilla preventiva PrEP

Alerten que les llistes d'espera per accedir al tractament han augmentat "de forma exponencial"

RedaccióActualitzat

L'ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida alerta que les llistes d'espera per accedir a la profilaxi preexposició (PrEP), un tractament per prevenir el contagi de VIH en pràctiques de risc, han crescut "exponencialment" a Catalunya.

Només al centre BCN Checkpoint-PrEP Point hi ha una llista d'espera de més de 3.500 persones en risc de contraure VIH que no poden accedir al tractament. Una situació, diuen, que es dona també a tots els altres centres dispensadors de la píndola preventiva a Catalunya.

La profilaxi PrEP consisteix a prendre un comprimit diari que evita el contagi del VIH. Es tracta d'un tractament dirigit només a persones que no estan infectades, però que es consideren de risc per les seves pràctiques sexuals.

L'ONG ha fet aquest dissabte un acte al Memorial Permanent de la Sida a Barcelona per recordar que el VIH, tot i tenir tractament, continua comprometent la salut de moltes persones al nostre país. 

Segons el director de Projecte dels NOMS-Hispanosida, Ferran Pujol, no facilitar l'accés al tractament profilàctic a les persones que el necessiten "es tradueix en noves infeccions que podrien ser evitades". Considera que en l'actualitat hi ha un veritable problema amb la població migrant "més vulnerabilitzada", on, segons l'organització, es concentren els nous casos.

Pujol demana al futur govern de la Generalitat que posi a l'agenda política el VIH i abandoni "els discursos autocomplaents i triomfalistes".

La PrEP es va introduir l'any 2019 a l'Estat espanyol i els casos de VIH a Espanya s'han reduït un 9% a l'any des del 2017.

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutSida
Anar al contingut