L'exterior de l'aeroport de París-Vatry on es veu l'edifici i la torre de control en un dia assolellat
L'avió va aterrar dijous a l'aeroport de París-Vatry en una parada tècnica (AFP TV)

300 passatgers d'un avió, retinguts 4 dies a França per sospita de tràfic de persones

L'avió, que viatjava dels Emirats Àrabs a Nicaragua, havia quedat retingut en un aeroport secundari de París dijous quan hi va aterrar per fer una parada tècnica, però aquest diumenge al migdia l'han alliberat

Redacció/AgènciesActualitzat

Quatre jutges, quatre secretaris judicials i set advocats interroguen des d'aquest diumenge les 303 persones d'origen indi que dijous van quedar retingudes a París quan viatjaven de Dubai a Managua en un vol xàrter.

Les autoritats franceses havien rebut un avís anònim que indicava que entre els passatgers hi havia víctimes de tràfic de persones, així que quan l'aparell, un Airbus A340 de la companyia romanesa Legend Airlines, va aterrar a l'aeroport de París-Vatry per fer-hi una escala tècnica, no el van deixar marxar.

Fonts pròximes al cas han explicat a mitjans locals que una de les hipòtesis és que els passatgers podrien ser treballadors indis als Emirats Àrabs Units que intentarien arribar als Estats Units o al Canadà des de Centreamèrica.

L'aeroport de París-Vatry amb cotxes aparcats a l'exterior en un dia de cel gris
Des de dijous, els 300 passatgers no han pogut sortir de l'aeroport de París-Vatry, on se'ls interroga (AFP TV)

A principis de novembre, Washington feia pública la seva preocupació per un "augment dramàtic de vols xàrter amb destí Nicaragua que faciliten la migració irregular des de Cuba i altres orígens". Així ho explicava el sotssecretari per a Afers de l'Hemisferi Occidental dels Estats Units, Brian A. Nichols.

Segons informa France 3, aquest nou fenomen migratori es defineix com a "donkeying", perquè "fan com els ases, van lluny però arriben fins al final".


"Una situació totalment insòlita"

Els interrogatoris, que es fan mitjançant traductors d'hindi, es podrien allargar fins dilluns.

"És una situació totalment insòlita", ha explicat aquest diumenge a la ràdio pública France Info François Procureur, responsable del col·legi d'advocats de la zona.

Aquest diumenge al migdia el govern francès ha informat mitjançant la prefectura de la Marne que suspenia la retenció de l'avió i, per tant, permet a l'aparell tornar-se a enlairar.


11 menors no acompanyats i dos detinguts  

La trentena de membres de la tripulació va poder marxar de l'aeroport, però els 300 passatgers no han pogut sortir-ne des de dijous i des d'aleshores s'estan al vestíbul de l'aeroport. A més, dos d'ells van quedar detinguts.

La policia va confinar l'aeroport, que habitualment opera vols de companyies de baix cost, per evitar que ningú hi pogués entrar ni sortir. Segons la prefectura, els han portat llits individuals, productes d'higiene, assistència mèdica i menjar.

Amb tot, Procureur ha denunciat que estan amuntegats i amb "males condicions de vida". De fet, la justícia ha anul·lat el confinament d'un dels passatgers, perquè van passar 11 hores entre que se'l va retenir i un jutge va intervenir en el cas, fet que constitueix "una violació desproporcionada dels drets humans".

Segons l'advocat, és possible que passi el mateix amb altres passatgers.

Ambulàncies a l'exterior de l'aeroport de París-Vatry
Segons la prefectura, s'ha habilitat una sala d'espera amb llits individuals, productes d'higiene, assistència mèdica i menjar (AFP TV)

Entre els ocupants de l'avió hi havia 11 menors no acompanyats. Se'ls ha assignat representació legal a França i sis d'ells han iniciat un procediment per sol·licitar-hi asil. També ho han fet uns altres 58 passatgers.

La Fiscalia de París s'encarrega de la investigació, en què també participen diversos organismes policials, judicials i administratius especialitzats en tràfic internacional de persones. Aquest delicte a França està castigat amb un màxim de 20 anys de presó i fins a 3 milions d'euros de multa.


L'avió el va llogar "un client fiable"

Segons l'advocada Liliana Bakayoko, que representa l'aerolínia romanesa, el vol el va contractar "un client fiable de la companyia".

Sense dir-ne el nom, va detallar que és una empresa "registrada fora de la Unió Europea", que ja havia contractat anteriorment alguns vols amb Legend Airlines.

L'advocada recalca que l'aerolínia no té res a veure amb possibles irregularitats, ja que tots els passatgers tenen passaport i visats en regla i van passar els controls policials a l'aeroport de sortida.

Per la seva banda, l'ambaixada índia a França ha informat a X (Twitter) que ofereix assistència consular als seus ciutadans i que estan investigant la situació i assegurant el benestar dels passatgers.

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsFrançaL'Índia
Anar al contingut