18.000 euros l'any: Inditex iguala el sou base de la plantilla que treballa a botigues

A Catalunya, les dependentes de Girona i Lleida són les més afavorides pel nou sou mínim fixat, seguides per les de Tarragona, però a Barcelona es notarà menys

Anna FarreroActualitzat

Inditex i els sindicats majoritaris Comissions Obreres i UGT han tancat un acord que canvia del tot la manera de fixar els salaris per a la gent que treballa a les botigues del grup.

Fins ara qui despatxava a les botigues tenia un sou marcat en els diferents convenis del tèxtil provincials. Amb l'acord, d'entrada, el sou base serà igual per a totes les dependentes en funció del temps que portin treballant i de la responsabilitat que tinguin. Per tant, s'acaba amb els quatre diferents nivells salarials de base a Catalunya i els 52 que hi ha en el conjunt d'Espanya.

Així, la persona que acabi d'entrar tindrà un salari mínim de 18.000 euros l'any, xifra que correspondria a prop de 1.500 euros bruts al mes en 12 pagues. Al cap d'un any i mig passarà a cobrar 20.000 euros l'any de sou base, i al cap de 4 anys, 22.000 euros. Si acaba de responsable de botiga el seu sou serà de 24.500 euros l'any.
 

Repercussió diferent a Catalunya

Aquest sou base serà més alt del que ja cobrava la plantilla de les botigues que es regien pel conveni provincial de Barcelona. En canvi, a Tarragona notaran més els efectes d'aquest acord, ja que els seus sous base eren inferiors, tot i l'actualització que havien fet.

A les províncies de Lleida i Girona, que feia temps que tenien el conveni provincial del comerç congelat, el nou acord els suposarà un increment de sou molt superior.

La botiga Lefties més gran d'Espanya, a Madrid (Carlos Luján / Europa Press)

L'acord també millora els complements salarials

A banda d'anivellar els mínims salarials, l'acord també preveu definir millor els complements que ajuden a augmentar les retribucions. Com per exemple els de ciutat, que es cobren a llocs com Barcelona, Madrid o Bilbao; el de seu, que es cobra a la Corunya; els de plusos per vendes, que cobra una part de la plantilla de les botigues, o el d'objectius, que cobra tota la plantilla d'una botiga si han arribat a fer les vendes que s'havien marcat.

Aquest any Inditex ja havia acordat que el 99% de les botigues havien arribat a l'objectiu i farà efectiva una paga de 1.000 euros a les persones que tinguin un contracte de 40 hores a la setmana i de 600 als que tinguin jornades de treball reduïdes.

I és que, a totes les botigues del grup, hi ha un percentatge alt, que pot arribar a la meitat, de persones que treballen entre 14 i 36 hores per setmana, sense arribar a fer una jornada completa. El sou i els complements, en aquests casos, també són proporcionals.
 

Les grans cadenes de roba no tenen conveni propi

L'acord marca un abans i un després en la manera de fixar els salaris a Inditex, que, a falta de conveni propi, sempre s'havia acollit als salaris dels convenis provincials. Aquests es pacten entre patronals i sindicats i tenen la mirada posada tant en les petites botigues com en les grans cadenes de roba.

Cap de les grans cadenes de roba té conveni propi i, majoritàriament, treballen amb el mateix esquema de contractar molta gent, normalment dones joves, i amb contractes a temps parcial.

Ara intenten agrupar-se en una nova patronal i fer un conveni del comerç específic, a mida de les necessitats salarials i de flexibilitat horària que poden tenir les grans multinacionals del comerç tèxtil.

Vaga dels treballadors d'Inditex, aquest mes de gener a Madrid (Ricardo Rubio / Europa Press)

Onada de protestes prèvies

Aquest acord es va activar després de l'onada de protestes que van protagonitzar, a finals de l'any passat, les dependentes de la Corunya. I que va servir per pràcticament doblar un dels complements del seu salari.

Després, el sindicat CGT també va convocar concentracions i vagues a diverses poblacions espanyoles i ha capitalitzat el descontentament d'una part de la plantilla.

 

ARXIVAT A:
ComerçUGTCCOO
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut