Barça

134 detinguts a tot Catalunya per aldarulls posteriors a la gran festa blaugrana

Fins a 100.000 persones s'han arribat a concentrar aquesta nit i matinada al centre de Barcelona, a la plaça Catalunya i Canaletes, per celebrar cívicament la tercera Champions del Barça. La festa s'ha repetit en menor mesura a la majoria de ciutats i pobles del país. Després, però, la celebració ha derivat en incidents i, finalment, han estat 134 els detinguts a tot Catalunya, segons han fet públic els Mossos d'Esquadra. A més, entre aficionats i agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana, hi ha hagut al voltant de 250 ferits. També s'ha de lamentar la mort d'un aficionat per una aturada cardiorespiratòria durant el partit.

Actualitzat
Catalunya ha sortit al carrer, només acabar el partit, per celebrar la tercera Champions de la història culer i el primer triplet del club i de la història del futbol a Espanya. La final ha estat seguida per milers de persones a les desenes i possiblement centenars de pantalles gegants que s'han instal·lat a tot Catalunya. Al Miniestadi del FC Barcelona, per exemple, s'hi han reunit més d'11.000 persones.

I un cop acabat el partit, les imatges d'eufòria s'han repetit arreu. A Barcelona, els seguidors han començat a abandonar tant el Maremàgnum com el Miniestadi i s'han dirigit a la plaça Catalunya. Els aficionats barcelonistes han llançat coets i han fet sonar el clàxon dels seus cotxes per tota la ciutat i fins a 100.000 persones s'han concentrat a la plaça Catalunya, amb Lluís Canut com a mestre de cerimònies, i a la font de Canaletes, lloc on habitualment es congreguen els aficionats culers per celebrar els títols del seu equip.

També a Lleida, Tarragona i Girona

Girona, Lleida i Tarragona també han vibrat amb el triomf a la final de Roma. A Girona, milers de culers s'han aplegat a la plaça Catalunya per celebrar la victòria del Barça per dos gols a zero contra el Manchester United en la final de la Lliga de Campions. La plaça de la Font de Tarragona, lloc habitual de celebració dels títols blaugranes, ha acollit fins a 3.000 seguidors que han volgut celebrar la victòria blaugrana. També els carrers de Lleida s'han omplert de seguidors culers. Carrers com ara Balmes, Bisbe Ruano o Prat de la Riba, que condueixen a la plaça Ricard Vinyes de la ciutat, s'han col·lapsat d'aficionats.

I un poble català ha viscut de manera especial la victòria. És Santpedor, el poble natal del tècnic blaugrana, Pep Guardiola. Un miler conciutadans de totes les edats s'han aplegat a la sala Cal Llovet, on han pogut seguir el partit a través de la pantalla gegant que ha muntat la Penya Blaugrana de Santpedor amb la col·laboració del consistori.

I Madrid: culers a la Cibeles!

Aproximadament 350 aficionats del Barça s'han concentrat a la plaça de la Cibeles de la capital espanyola, tradicional escenari de celebració dels seguidors del Reial Madrid, per celebrar la tercera Lliga de Campions de l'equip blaugrana. Els seguidors del Barcelona han intentat escalar l'estàtua de la deessa, però un important dispositiu policial ha impedit qualsevol mena d'incident. Els aficionats blaugrana, amb samarretes, bufandes i banderes barcelonistes, han reproduït a petita escala la massiva festa que s'ha viscut a Canaletes i a la plaça de Catalunya.

134 detinguts pels aldarulls posteriors a la festa

Com en les celebracions anteriors, la plaça de Catalunya i la font de Canaletes de Barcelona ha estat escenari d'incidents provocats per un grup d'incontrolats que s'han enfrontat amb els Mossos d'Esquadra. La policia catalana ha respost amb càrregues per dispersar-los. De poca cosa han servit els avisos que els Mossos d'Esquadra han fet per dispersar els aficionats concentrats davant el cordó policial del carrer Pelai.

Els agents antiavalots han disparat pilotes goma per dissoldre els violents. A més, un grup de seguidors han llençat ampolles de vidre al balcó de l'Hotel Lloret, on les càmeres de televisió enregistren les celebracions de Canaletes. Un dels objectes ha impactat al cap d'un càmera de televisió, tot i que no li ha causat ferides de gravetat.

Finalment, la policia catalana ha informat que ha detingut 119 persones a la zona de Canaletes. La resta de detencions s'han fet en altres punts de Catalunya: sis a Granollers, quatre més a Girona, dos detinguts són d'Igualada, un altre de Sant Feliu de Guíxols i, finalment, dos a Lleida.

Uns 250 ferits

El servei d'emergències mèdiques hi ha atès 153 persones, 50 de les quals tenen ferides de consideració i a 23 les han  traslladades a centres sanitaris. A més, un total de 89 agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana també han requerit assistència sanitària i a dos els han hagut de traslladar a l'hospital amb ferides greus al cap i en una mà.

Pel que fa a les destrosses materials que s'han produït, especialment al centre de Barcelona, en un primer balanç, encara provisional, es calcula que poden tenir un cost d'entre 74.000 i 100.000 euros. La xifra l'ha donat la regidora de Seguretat Ciutadana de Barcelona, Assumpta Escarp, que tot i això ha destacat el civisme de la gran majoria de seguidors que han sortit al carrer per celebrar la victòria.

Segons Escarp, els protagonistes dels incidents no han aconseguit el seu objectiu de deslluir una nit que ha estat sobretot festiva. Tot i això, també ha remarcat que "un sol contenidor cremat" ja ha de fer-nos reflexionar i que "s'ha d'aconseguir que guanyi qui guanyi, no hi perdi la ciutat". La responsable de seguretat del consistori també ha fet una crida al civisme i el respecte de cara a la rua de celebració als carrers de la ciutat que recorrerà aquest tarda el Barça, i que es preveu que sigui multitudinària.

El conseller d'interior, Joan Saura, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant la celebració pel triomf del Barça a la Champions aquesta matinada. Saura confia que els actes d'aquesta tarda a la capital catalana acabin sense incidents.

Mor durant el partit per una aturada cardiorespiratòria

Un seguidor del Futbol Club Barcelona ha mort en el transcurs de la final de Roma a causa d'una aturada cardiorespiratòria. Fonts dels Mossos d'Esquadra han informat que l'aficionat, del qual no s'ha facilitat l'edat, ha mort en una penya barcelonista. Aquesta mort se suma a la que es va produir durant les celebracions pel títol de la Copa del Rei, quan un seguidor gironí va perdre la vida en caure accidentalment al riu Onyar.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut