Islamabad

105 morts al Pakistan en un atemptat coincidint amb la visita de Hillary Clinton

El Pakistan ha patit el pitjor atemptat en dos anys. Almenys 105 persones han mort i més de 200 més resultat ferides en un atemptat amb cotxe bomba a Peshawar, al nord-oest del Pakistan, segons un últim balanç. Fonts policials informen que el vehicle ha esclatat en un mercat quan estava ple de gent. L'atac coincideix amb la visita de la secretària d'Estat nord-americana. Hillary Clinton ha tingut paraules de suport cap a un país que és aliat dels Estats Units en la lluita contra el terrorisme però que no aconsegueix aturar les accions islamistes.

Actualitzat
Els habitants de Peshawar ja han assumit que els civils ara també són l'objectiu del terrorisme islamista. Els últims atacs suposen un canvi important en l'estratègia dels grups armats. El cotxe bomba d'avui ha esclatat en un barri comercial en hora punta. Aquí no hi havia ni casernes, ni comissaries, ni edificis públics. Entre els morts hi ha desenes de nens.

Ningú no se n'ha atribuït, encara, l'autoria, però tot apunta als talibans i a les branques locals d'Al-Qaeda. L'atac és la represàlia per l'ofensiva de l'exèrcit pakistanès als feus dels milicians a les muntanyes properes a l'Afganistan. Es tracta d'aprofitar que els soldats estan al front per atacar els civils des de la rereguarda.

Els talibans demostren una vegada més que són capaços d'adaptar-se a les situacions, capaços de lluitar a camp obert i utilitzar el terrorisme urbà quan convé.

Feia només unes hores que la secretària d'estat nord-americana havia arribat al país. Hi ha anat a pressionar, a demanar al govern pakistanès més compromís. La tàctica de la Casa Blanca a la regió és, a l'Afganistan, enviar més tropes, i al Pakistan, donar incentius, un eufemisme d'una altra cosa: l'administració nord-americana vol comprar la col·laboració del govern pakistanès amb un xec de 7.000 milions d'euros per programes socials.
Anar al contingut