100 dies de Trump: cap llei, 930 tuits i zero metres de mur construïts

Trump, el magnat que va prometre una revolució, ha topat amb una realitat: dirigir un país no és el mateix que dirigir una empesa

RedaccióActualitzat

Donald Trump ja ha complert 100 dies al capdavant de la Casa Blanca. Pocs inicis de presidència han estat tan accidentats com el de Donald Trump; el magnat que va prometre una revolució ha topat amb una realitat que es negava a reconèixer: dirigir un país no és el mateix que dirigir una empesa.

Al marge de l'atac a Síria i la confirmació d'un jutge al Tribunal Suprem, aquesta primera etapa brilla més pels fracassos que no pas pels èxits.

Trump va arribar a la presidència amb un autèntica carrera de decisions, però aviat s'ha vist aturat per les traves legals, els entrebancs al Congrés, les polèmiques pel perfil dels seus assessors i les acusacions diàries de lligams amb Rússia.

La pluja de promeses electorals va començar a topar amb la realitat, amb la importància de consensuar, cosa a la qual no estava habituat en el seu univers empresarial.

 

Un gran fracàs i una incògnita

El gran fracàs ha estat, sens dubte, la seva promesa estrella per als primers cent dies: La intenció de revocar l'Obamacare es va estavellar al Congrés i va ser a mans del seu propi partit. Tot i tenir una còmoda majoria a la cambra de representants, els republicans més radicals no li van donar els vots necessaris.

El projecte de Trump volia eliminar l'obligatorietat de tenir cobertura sanitària i volia reduir els costos de les pòlisses, però mantenia coses com ara la prohibició a les asseguradores de rebutjar pacients amb malalties cròniques. Els més radicals volien pràcticament eliminar la reforma.

"Construiré un gran mur a la frontera sud i Mèxic el pagarà, escolteu-me bé". Aquesta és promesa electoral de Trump. De moment, res de res. Tot just s'ha fet un concurs públic per construir prototips a San Diego. Aquests dissenys de prova podrien començar a aixecar-se aviat, però el mur tardarà mesos o anys a construir-se.

El mur que vol aturar l'entrada d'immigrants des de Mèxic. Trump intenta també dues vegades prohibir l'entrada de ciutadans d'alguns països musulmans. La justícia, però, atura les mesures per anticonstitucionals.

Les xifres dels 100 dies

1. Donald Trump encara no ha aprovat cap llei al Congrés i si 25 ordres executives tot i que la majoria encara s'ha de veure quin efecte concret tenen.

2. Ha fet més de 930 tuits sobre multitud de temes, carregant especialment contra la premsa o els demòcrates.

3. Ha passat 25 nits fora de la Casa Blanca, la majoria al seu hotel de Florida.

4. Zero metres construïts del famós mur amb Mèxic

5. Zero viatges a l'estranger, quan els seus predecessors al cap de cent dies ja havien travessat fronteres.

Decrets patriòtics i per desregular l'economia

Davant la falta de grans titulars, Trump s'ha refugiat en una onada de decrets per a la desregulació econòmica, social i mediambiental amb efecte a llarg termini. L'única victòria indiscutible ha estat el nomenament d'un jutge conservador al Tribunal Suprem.

En política exterior ha fet un gir de 180 graus en la seva posició sobre la Xina, Rússia o l'OTAN, i en acords comercials com el Nafta... i és que, com va dir un cop acabada la reunió amb el president xinès sobre Corea del Nord: "Després d'escoltar durant deu minuts, veus que no és tan fàcil." Ell, però, deixa clares les seves prioritats en els pressupostos: més diners per a defensa i menys per a medi ambient i diplomàcia. Ataca primer el règim sirià i després Estat Islàmic a l'Afganistan amb la "mare de totes les bombes".

Tot plegat, una manera de marcar múscul i distreure l'atenció davant la realitat: és el president menys popular de la història moderna dels Estats Units. Trump, però, tornaria a guanyar les eleccions.

El mateix Trump reconeix que governar el país no és tan senzil:

"M'encantava la meva vida d'abans. Feia tantes coses. Ara tinc més feina que abans. Pensava que seria més fàcil. Sóc una persona detallista. Trobo a faltar la meva vida d'abans. M'agrada treballar, per tant no tinc cap problema, però això, de veritat, és molta més feina."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut