10 anys de l'atropellament de tren amb 12 morts a Castelldefels: el cas continua obert

Una dècada després de l'accident a l'estació de Castelldefels, les sentències responsabilitzen les víctimes, que al·leguen deficiències en l'estació

Redacció/ Jaume Recasens i BelActualitzat

Una dècada després de l'atropellament mortal de 12 persones a l'estació de Castelldefels, les famílies continuen lluitant als jutjats per demostrar que Renfe i Adif en van ser els responsables.

Finalitzada la via penal el 2014 i després de quatre anys en via administrativa, els advocats van presentar un nou informe pericial que acreditava que l'estació "no complia les mesures de seguretat".

Un cop més, però, la jutgessa va sentenciar contra les famílies i els va negar una indemnització. A l'espera que en breu surti la resolució del recurs, els advocats estudien recórrer al Suprem o accedir a la justícia europea.

Eidy Ayala, que va perdre un fill a l'accident, diu que haurien de reconèixer la part de culpa que tenen. Núria López, advocada de les famílies, explica que el sentiment és de frustració, injustícia; el que pretenen és que l'administració assumeixi les seves responsabilitats.

Mare d'un dels joves morts a l'accident de Castelldefels al 2010 (ACN/Àlex Recolons)

Actualment, algunes de les famílies ja no resideixen a Catalunya. Juntament amb les que viuen aquí, no perden l'esperança que algun dia la justícia els doni la raó.

El tren, de llarg recorregut, circulava a 140 km/h i no s'aturava en aquesta estació. El maquinista, resident a València, no ha tornat a conduir mai més cap altre tren.

A l'estació de Catelldefels, coneguda popularment com a "Baixador", feia mig any s'hi havien instal·lat dos ascensors i se n'havia renovat el pas soterrani.

Però aquell 23 de juny del 2010, centenars de persones omplien l'andana i, en veure que el pas soterrani era una ratera, algunes van decidir travessar les vies.

Accident mortal el 2010 a l'estació de Castelldefels

Maria del Mar Latorre, regidora de Governació de l'Ajuntament de Castelldefels aquell 2010, va viure un autèntic malson la revetlla de Sant Joan de fa deu anys.

Encara li costa acostar-se a l'andana de l'estació de Castelldefels platja, on a un quart i mig de dotze de la nit hi van morir 12 joves envestits per un tren.

"Vaig arribar als 10 minuts i, pràcticament, la gent era aquí fora, apilonada. Se m'han remogut moltes coses. Les imatges et queden marcades en la ment. Jo vaig trigar un any a poder tornar a passar i estar aquí."

Francisco Cárdenas, maquinista, diu que la gent oblida molt ràpid i, per no donar la volta i passar per la passarel·la, pel pont o pel soterrani, acaba creuant les vies.

 

 

ARXIVAT A:
RenfeTransport públic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut