Barcelona

Montilla i Mas escenifiquen el clima d'unitat contra la sentència al Parlament

El clima de concòrdia i unitat entre el govern i CiU per donar una resposta conjunta a la sentència de l'Estatut ha arribat al Parlament. De moment tot són bones paraules i això s'ha plasmat a la sessió de control d'aquest dimecres. Artur Mas ha pujat al faristol de l'hemicicle amb un exemplar de l'Estatut a la mà per proclamar que "la veu de Catalunya no quedarà silenciada per una sentència". També ha reclamat eleccions al Parlament com més aviat millor a la tardor. Montilla li ha contestat que espera anar de bracet com ja van fer amb l'Estatut i amb moltes de les lleis que l'han desenvolupat. Les crítiques més dures han arribat del PPC, que ha comparat Montilla amb Hugo Chávez per haver donat suport a la manifestació del 10 de juliol.

Actualitzat
Exhibició d'unitat

El president de la Generalitat i el de CiU han exhibit concòrdia i unitat aquesta tarda en la sessió de control. Mas ha aprofitat el seu torn de paraula per pujar al faristol -habitualment en aquestes sessions es parla des de l'escó- "atesa la transcendència del moment" i amb un exemplar de l'Estatut a la mà.

Després de reiterar la petició perquè les eleccions al Parlament es convoquin tan aviat com sigui possible després de l'estiu perquè "un nou govern tingui 4 anys per endavant per articular les respostes a la situació creada", Mas ha fet seves les paraules de l'article de premsa de Miquel Roca en el sentit que "cal reconsiderar el pacte constituent" i també les de Pasqual Maragall quan es va aprovar l'Estatut del 30 de setembre, apel·lant a "l'obra col·lectiva" que ara "ha esguerrat" el Constitucional.

"La veu de Catalunya no quedarà silenciada per una sentència", ha conclòs Mas, que ha dit que no era hora de "baralles ni desqualificacions". El president Montilla n'ha agraït les paraules i ha instat CiU ha sumar forces amb el govern en la defensa de l'Estatut "per recuperar el nivell d'autogovern que en el seu moment va votar" el poble de Catalunya.

També durant la sessió de control, la portaveu parlamentària del PPC, Dolors Montserrat, ha comparat Montilla amb el líder veneçolà Hugo Chávez per "convocar una manifestació que qüestiona l'estat de dret". El president li ha replicat que ell no convoca res, sinó que ho fan les entitats, i que ell demana a la gent que es mobilitzi. També ha recordat "les perles" de dirigents populars sobre l'Estatut -ficant-hi ETA pel mig o amb els anuncis a Andalusia sobre els suposats privilegis dels catalans- i li ha recordat que el Parlament podria estar parlant d'altres coses si no fos perquè el PP va recórrer contra l'Estatut.

Des d'ERC i ICV-EUiA s'han sentit crítiques amb el Constitucional. Els republicans consideren que l'única resposta a la sentència és la independència perquè "el missatge que ens han donat és que no ens hi volen", mentre que els ecosocialistes han exigit que cap partit catalanista arribi a acords amb el PPC. I des del Grup Mixt, Albert Rivera ha exigit a Montilla un calendari de derogació de l'Estatut.

Ajornada la reunió de líders polítics

Aprofitant l'activitat que hi ha aquest dimecres al Parlament, el president de la Generalitat ha parlat al llarg del dia amb membres dels grups polítics del Parlament, tret de Ciutadans, amb els quals es reunirà aquest dijous. La trobada que ha aixecat més expectació ha estat la que ha tingut amb el líder de l'oposició, Artur Mas.

Montilla i Mas han decidit ajornar la cimera de líders polítics prevista per aquest dijous a l'espera de conèixer el text íntegre de la sentència de l'Estatut, que està previst que es difongui en els pròxims dies. D'aquesta manera, el president de la Generalitat i el cap de l'oposició alenteixen el calendari de resposta política a la sentència del Constitucional.

Montilla, que ha trobat més punts en comú amb CiU que no pas amb ERC, també s'ha reunit a la tarda amb la popular Alícia Sánchez-Camacho, que l'ha abordat als passadissos de la cambra i li ha preguntat per què no es reunia també amb ella. Sánchez-Camacho li ha comunicat que el PPC no anirà a la cimera política que es farà quan es conegui el contingut detallat de la sentència perquè el partit creu que l'únic que cal fer és acatar-la.

Hi haurà ple extraordinari

El Parlament també ha decidit aquest dimecres convocar un ple extraordinari que, però, no es convocarà tampoc fins que no arribi el text íntegre de la sentència. Fonts coneixedores del procés apunten que si les previsions es compleixen i la sentència arriba com a màxim dilluns, el ple podria ser el 9 de juliol.

El rerefons

Les promeses d'unitat se succeeixen després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que va declarar inconstitucionals 14 articles i en va reinterpretar 27 dels més d'un centenar que havia recorregut el PP.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut