Barcelona

Joan Puigcercós i Ridao es converteixen en els dos nous homes forts d'ERC

Joan Puigcercós serà el nou president d'Esquerra Republicana els quatre anys vinents en substitució de Josep-Lluís Carod-Rovira. Així ho han decidit els militants d'ERC, que han expressat la seva voluntat a les urnes en una votació en què també planava la incògnita de quines repercussions podien tenir els resultat en el govern tripartit. Finalment no hi ha hagut vot creuat a l'hora d'escollir el número dos del partit, elecció que es feia de forma diferenciada malgrat que les quatre candidatures presentaven el seu propi candidat al càrrec, i serà Joan Ridao. Pel que fa a la participació, ha estat molt alta. Dels gairebé 10.000 militants amb dret a vot, n'han anat a votar més del 70%.

Actualitzat

La política catalana ha viscut aquest dissabte una jornada gens habitual. Un dels partits que governa la Generalitat, Esquerra, ha posat en mans del vot dels seus militants l'elecció dels seus màxims càrrecs, el president i el secretari general. L'emoció de les nits electorals ha tornat, malgrat que només s'ha viscut a les seus d'Esquerra.

La pugna en aquest cas s'ha viscut entre dos candidats, el fins ara secretari general, Joan Puigcercós, i el crític Joan Carretero, que apostava per abandonar, tot i que no de forma immediata, el govern tripartit. Finalment el tàndem Joan Puigcercós - Joan Ridao ha superat les altres candidatures, representades per Joan Carretero - Rut Carandell, Jaume Renyer - Uriel Bertran i Ernest Benach - Rafel Niubò.

Els resultats

El fins ara secretari general del partit ha guanyat amb un 37,22% dels vots emesos, en total 2.616 paparetes, la votació per a la presidència del partit. Puigcercós ha tret 10 punts percentuals més que el segon candidat més votat, Joan Carretero, que amb 1.937 vots ha assolit el 27,56% de l'escrutini. En tercer lloc, s'ha situat l'aspirant a candidat avalat per Carod. El president del Parlament, Ernest Benach, ha obtingut 1.875 suports (26,68%). En últim terme ha quedat el candidat d'Esquerra Independentista, Jaume Ranyer, que només ha recollit 569 vots (8,10%). En l'urna de l'elecció presidencial també hi havia 9 vots nuls i 40 en blanc.

A l'altra urna, la que servia per escollir el secretari general, Joan Ridao ha estat el més votat amb el 37,52% de l'escrutini i 2.636 vots. En segona posició ha quedat Rafael Niubò, a qui han votat 1.671 militants republicans. Niubò ha desbancat en aquesta elecció Rut Carandell, que no ha tingut la mateixa tirada que el seu número 1, Joan Carretero, i només ha obtingut el tercer lloc. Ho ha fet gràcies als 1.384 vots rebuts, el 19,7% del total. En última posició ha quedat Uriel Bertran que, tot i així, ha duplicat el resultat del seu company de candidatura. Bertran ha tret 1.198 vots, que corresponen al 19,42% de l'electorat. Onze vots nuls i 38 en blanc completaven els 7.036 vots emesos.

Canvi de rumb tranquil

Poc després de conèixer el resultat, el tàndem guanyador ha sortit a fer les primeres declaracions com a nous homes forts d'ERC. La nova direcció, en boca de Joan Ridao, ha fixat els eixos que marcaran l'etapa que ara s'inicia. Nous temps en què, concients de la voluntat de canvi que, diuen, ha mostrat la militància, prometen un canvi de rumb però sense cops de timó bruscos sinó viratges suaus, tranquils i responsables.

També han deixat la mà estesa als altres aspirants a la cúpula republicana per tal de crear una direcció cohesionada i conciliadora. En aquest sentit, Puigcercós ha dit que "ha arribat l'hora de parlar entre nosaltres i escoltar-nos". Els nous dirigents han promès sacrifici, treball, dedicació, humilitat, rigor, seriositat i coherència i Puigcercós s'ha compromès avançar sota les premises d'obtenir més llibertats i ambició nacional.

Els guanyadors han volgut destacar el procés de primàries, per ser un exemple de democràcia i perquè ha servit per fer un partit més fort. Puigcercós ha qualificat el relleu com a exemple de renovació política i s'ha mostrat confiat que és el moment d'Esquerra per escriure una pàgina important de la història.

El tripartit respira alleugerit

L'elecció de la nova cúpula directiva dels republicans ha despertat molta atenció perquè va més enllà del mateix partit, ja que dues de les candidatures, entre les quals hi havia l'opció de Carretero, incloïen en el seu programa un replantejament del pacte tripartit. No era el cas dels que seran el president i secretari general del partit Joan Puigcercós i Joan Ridao.

Carod vol notícies positives


La davallada electoral, al costat de les tensions internes, i el pols entre Carod i Puigcercós han desembocat en aquestes inusuals eleccions primàries que es ratificaran el cap de setmana que ve en el 25è Congrés Nacional d'Esquerra. Serà l'últim acte de Carod com a president del partit qui, en el moment de votar, ha desitjat que a partir d'ara Esquerra únicament sigui notícia per les moltes coses positives que farà en el futur en aquesta nova etapa que comença.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut