25è Congrés d'ERC

Joan Puigcercós: l'home fort

Actualitzat

Joan Puigcercós, enfrontat des de fa temps pel control del partit al fins ara president d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, va néixer a Ripoll el 1966 i, per tant, és de la generació política posterior a la de Carod. Tot i així, el nou líder d'ERC, que ja controla des de fa anys l'aparell del partit, està en política des de fa més de dues dècades, ja que va començar a militar en les joventuts d'ERC el 1987, quan ERC travessava un moment de crisi.

Aquell any, Puigcercós, amb fama de tenir caràcter fort i un gran sentit de l'humor, encara que amb menys dots d'oratòria que Carod, es converteix en secretari general de les JERC, i entra en l'executiva republicana, un òrgan que no ha abandonat des d'aleshores.

Regidor a Ripoll de 1987 a 1991 i diputat al Parlament entre 1992 i el 2000, aquest any es converteix en diputat al Congrés, on entaularà relació amb els dirigents dels partits espanyols, guanyant-se fama de bon diputat en l'oposició al Govern del PP.

Artífex del tripartit

A Puigcercós se li atribueix el mèrit d'haver negociat, juntament amb l'actual president de la Generalitat, José Montilla, la creació del primer govern d'esquerres en la Generalitat després de més de 20 anys de govern de CiU.

La iniciativa de Carod, al cap de poc temps de crear-se el primer tripartit, de veure's a Perpinyà amb dirigents d'ETA, que Puigcercós desconeixia, va fer encara més difícils les relacions entre tots dos, i des d'aleshores les seves diferències són gairebé irreconciliables.

Entre tant, Puigcercós va continuar com a cap de files d'ERC al Congrés després de les eleccions de 2004, però abans d'acabar la legislatura va desembarcar a Catalunya per formar tàndem amb Carod a les eleccions catalanes i és des de fa un any, de nou, diputat al Parlament.

Baralla pel control d'ERC

Després de renovar el pacte tripartit, Carod es va convertir en vicepresident del govern català, i Puigcercós conseller de Governació. Però al cap de poc temps els seus enfrontaments privats van passar a l'àmbit públic, i la baralla pel control d'ERC ha marcat la imatge pública de la formació republicana en l'últim any.

Després d'aquestes eleccions, en les que Puigcercós ha mostrat més força a les urnes que el sector liderat per Carod, al nou president d'ERC li queda un altre repte: mesurar-se amb Carod, aquesta vegada directament amb ell, per pugnar per la candidatura de la presidència a la Generalitat el 2010.

Anar al contingut