Madrid

Catalá: "És un acte de pura propaganda política sense cap validesa"

El ministre acusa Mas d'organitzar un "simulacre inútil i estèril" per "ocultar el seu fracàs" per no haver pogut fer la consulta convocada inicialment.

RedaccióActualitzat

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha comparegut una hora després que tanquessin els punts de votació del 9-N. El ministre ha dit que ha estat una jornada de "propaganda política" que no té "cap mena de validesa democràtica". I ha considerat que aquest "simulacre inútil i estèril" ha estat una fórmula amb la qual Artur Mas ha volgut "ocultar el seu fracàs per no haver pogut organitzar" la consulta que volia, a més que ha "agreujat" la divisió entre catalans.

En una breu declaració llegida, el ministre ha destacat que a Espanya les consultes populars "es regeixen per estrictes normes que han de garantir imparcialitat" i ha remarcat que "cap" d'aquestes condicions "s'han donat" aquest diumenge.

Catalá ha assegurat que "ni tan sols s'ha garantit la igualtat de tots els catalans davant del simulacre" i ha acusat els promotors del 9-N de "renunciar a l'aparença de neutralitat" amb un procés que "no té empara en les lleis catalanes ni en cap decret de convocatòria".

Respecte de l'actuació de la Fiscalia, s'ha limitat a indicar que s'estan recollint les dades i analitzant les "múltiples denúncies per valorar l'existència d'una responsabilitat penal". Tot això es traduirà els pròxims dies, si s'escau, en "les accions legals que corresponguin".

Catalá va avisar aquesta setmana que el govern espanyol no actuaria si la Generalitat no intervenia directament en el procés. El govern català ha ofert dades de participació i ha liderat el procés, segons ha reconegut el mateix president Mas, però l'execució del procés participatiu era cosa dels voluntaris, tal com estava previst i com va remarcar el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut