El jutge Elpidio José Silva en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
El jutge Elpidio José Silva en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

El CGPJ suspèn provisionalment el magistrat Elpidio Silva mentre se'l jutja per enviar Blesa a presó

La decisió és provisional i tindrà vigència fins que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid resolgui el judici oral que va obrir el 22 de gener passat per delictes de prevaricació, retard maliciós en l'administració de Justícia i contra la llibertat individual de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa.

RedaccióActualitzat

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat la suspensió provisional del titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva Pacheco, a qui la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid va obrir judici oral el 22 de gener per delictes de prevaricació, retard maliciós en l'administració de Justícia i contra la llibertat individual de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa.

La suspensió ha estat acordada després d'estudiar l'informe de la fiscalia i les al·legacions del mateix magistrat, que han estat presentades aquest dimarts.

La suspensió s'acorda en virtut de l'article 190.2 del Reglament de la Carrera Judicial, que estableix que "procedirà acordar la suspensió provisional dels jutges i magistrats respecte dels quals se segueixi procediment per qualsevol delicte comès a l'exercici de les seves funcions, quan en el procediment penal es dicti sentència d'obertura de judici oral, de presó provisional, de llibertat sota fiança o de processament, una vegada adquireixin fermesa".

El Consell afegeix que la suspensió provisional durarà "fins que recaigui en la causa sentència absolutòria o sentència de sobreseïment", conforme a allò disposat a l'article 384.3 de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

A partir d'aquest dimarts, Silva queda privat de l'exercici de les funcions jurisdiccionals durant el temps de la suspensió, però tindrà dret a percebre les seves retribucions bàsiques.

El magistrat suspès pot presentar un recurs contenciós administratiu contra aquesta decisió davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, per al qual tindrà un termini de dos mesos a partir de la notificació.

Anar al contingut