Francisco Rodríguez, alcalde d'Ourense, ha declarat durant tres hores davant la jutge Pilar de Lara.
Francisco Rodríguez, alcalde d'Ourense, en arribar als jutjats de Lugo (Foto: EFE)
Lugo

L'alcalde d'Ourense declara durant tres hores per la seva implicació en l'"operació Pokémon"

Seu a la banqueta Francisco Rodríguez per presumptes adjudicacions irregulars. Aquest dissabte l'alcalde ha declarat durant més de tres hores davant la jutgessa Pilar de Lara, instructora del cas.

RedaccióActualitzat
Qui coneix Pilar de Lara Cifuentes, la jutgessa instructora de l'"operació Pokémon" assegura que professionalment és recta i dura, i que no li tremola el pols ni mira cap a una altra banda a l'hora de posar al descobert presumptes corrupteles de membres de cossos i forces de seguretat de l'Estat, com ja va fer a Lugo, amb l'"operació Carioca". Arran precisament d'aquesta maniobra relacionada amb la prostitució, De Lara va iniciar una altra investigació que ha acabat amb la detenció dels alcaldes d'Ourense i de Boqueixón, així com d'onze persones més. Es tracta d'una trama amb més de 50 persones involucrades per presumptes adjudicacions irregulars. A les tretze detencions caldrà sumar-hi alguns arrestos més que podrien produir-se els pròxims dies. Aquest dissabte, l'alcalde d'Ourense, Francisco Rodríguez, ha prestat declaració durant tres hores, davant de Lara.

El batlle socialista, detingut dijous passat i traslladat a la comissaria de Policia de Pontevedra, ha arribat als jutjats de Lugo al voltant de les deu del matí. Es tracta del quart imputat a passar a disposició judicial, dels tretze detinguts, el gruix a Galícia, encara que també hi ha arrestos a Astúries i Madrid.

Un dels advocats que s'encarrega de la seva defensa, Arturo González, ha comentat que Francisco Rodríguez ha contestat a totes les preguntes "molt tranquil" i que el seu discurs ha estat "molt coherent". També ha puntualitzat que tal com ha transcorregut l'interrogatori, tots estan "molt tranquils".

Declaren el gerent i el delegat de Vendex


El judici per la suposada trama de corrupció per delictes de tràfic d'influències, suborn o frau fiscal ha comptat amb més declaracions durant la jornada de dissabte. A banda de la de l'alcalde d'Ourense, també hi ha estat interrogat el gerent de Vendex a Ourense, Adrián Cordero. L'última declaració serà la del delegat del mateix grup, José María Tudor.

El Grup Vendex gestiona, a través de filials com Doal o Sermasa, serveis de neteja d'instal·lacions municipals o informació turística, a més de l'ORA, en ajuntaments gallecs com Ourense, Lugo i Santiago de Compostel·la.

Durant el procés també han passat pel jutjat l'alcalde de la localitat corunyesa de Boqueixón, que ha sortir sota fiança de 10.000 euros i acusat dels delictes de suborn i prevaricació; un funcionari de l'Ajuntament de Sant Jaume, que va quedar en llibertat, i el gerent de l'empresa Sermasa, que ha abandonat els jutjats lliure de càrrecs.

En el marc d'aquest dispositiu també ha estat detingut l'expresident de la Confederació Hidrogràfica do Miño-Sil i exregidor de Lugo, Francisco Fernández Liñares, que passarà aquest diumenge a disposició judicial.
Anar al contingut