Madrid

Zapatero i Rajoy acorden reformar la Constitució per posar sostre al dèficit i al deute

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha proposat davant del Congrés reformar la Constitució perquè es limiti el dèficit i el deute de les administracions de l'Estat, de manera que es garanteixi l'estabilitat pressupostària a llarg termini. El cap de l'oposició, Mariano Rajoy, ja li ha contestat que el PP donarà suport a aquesta iniciativa, però ha lamentat que Rubalcaba el desqualifiqués quan el PP ja la va proposar el 25 de juny del 2010. Zapatero ha comparegut per defensar les mesures antidèficit aprovades divendres passat per l'executiu central, que el Congrés ha convalidat gràcies al suport del PNB i l'abstenció de CiU i el PP.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha proposat davant del Congrés reformar la Constitució per establir una regla que garanteixi l'estabilitat pressupostària a mitjà i llarg termini, tant en relació amb el dèficit estructural com amb el deute, que vincularia totes les administracions públiques.

Zapatero ha dit que aquesta mesura ajudaria a "enfortir" la confiança en l'estabilitat en l'economia espanyola. "Considero que és factible arribar a aquest acord de reforma constitucional i convido els dos grups majoritaris i els altres grups de la cambra que ho concretin en una proposició de llei de reforma constitucional que pogués ser aprovada de seguida", ha subratllat.

Rajoy dóna suport a la reforma

El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha assegurat que el PP donarà suport a la reforma de la Carta Magna, però ha aprofitat per recordar que l'actual candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va oposar a aquesta mesura i la va desqualificar quan el PP la va proposar el 25 de juny del 2010. Rajoy ha comentat que "ja s'hauria d'haver fet i les coses haurien anat millor".

El president del Congrés, José Bono, ha dit als passadissos de la cambra que la modificació de la Constitució per garantir l'estabilitat pressupostària podria fer-se abans que s'acabi aquesta legislatura.

Una altra pròrroga dels 400 euros

En la seva compareixença, José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat també que el Consell de Ministres de divendres que ve aprovarà més mesures anticrisi. Serà un altre decret llei que inclourà adaptacions en les modalitats de contractació per afavorir l'accés dels joves al mercat de treball i la seva formació. El cap de l'executiu espanyol ha comentat que es prorrogarà la paga de 400 euros per a aquells que ja no cobren cap subsidi.

Convaliden les mesures antidèficit

Tots aquests anuncis s'han fet durant un ple extraordinari al Congrés en què el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat les últimes mesures econòmiques aprovades per l'executiu de Madrid divendres passat i que avui els diputats han convalidat gràcies al suport del PNB i de l'abstenció de CiU i el PP.

Les mesures, aprovades en un decret llei, inclouen la rebaixa de l'IVA d'un 8% a un 4% per la compra d'habitatges nous fins a finals d'any. El govern també aposta per la racionalització de la despesa farmacèutica i avançar el cobrament de l'impost de societats a les grans empreses, les que facturin més de 20 milions d'euros a l'any i que ara mateix tinguin beneficis.

Rajoy reduirà l'IVA un any més

En aquest sentit, el líder del PP, Mariano Rajoy, ha avançat que si guanya les eleccions generals del 20 de novembre perllongarà un any més la reducció de l'IVA del 8% al 4% per la compra de vivenda nova, però es fixarà un topall màxim, ja que, segons ha dit, "no és el mateix comprar un pis per 200.000 euros, dos milions o sis milions".

Duran i Lleida, bel·ligerant amb les mesures antidèficit

El portaveu de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha mostrat molt bel·ligerant amb les propostes de Zapatero i li ha dit que s'ha d'anar més enllà del decret llei aprovat divendres. Duran i Lleida considera que cal posar mesures efectives per promoure l'ocupació i començar a reduir duplicitats administratives.

D'altra banda, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa han criticat que l'executiu de Zapatero no ha fet polítiques progressistes per sortir de la crisi.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut