Nou programa

Literatura sense complexos a Catalunya Ràdio

David Guzman presentarà "Ciutat Maragda", un nou programa sobre literatura a Catalunya Ràdio, que s'estrenarà el 17 de juny. Els llibres seran presents també al retorn d'iCat a l'FM amb "L'irradiador", un espai sobre literatura alternativa conduït també per David Guzman. Ningú millor que ell mateix per explicar-nos els dos projectes.

Actualitzat

Conèixer grans noms i títols imprescindibles de la literatura universal i parlar-ne sense complexos i sense por. Aquest és l'objectiu de "Ciutat Maragda", el nou programa literari de Catalunya Ràdio, presentat pel periodista David Guzman (Barcelona, 1978) i que s'estrenarà el 17 de juny, d'11 a 12 de la nit. Els llibres seran protagonistes al retorn d'iCat a l'FM amb "L'irradiador", un espai sobre literatura alternativa conduït també per David Guzman.

"Ciutat Maragda", la terra on viu el Màgic d'Oz. Per què has triat aquest nom?

Tots tenim al cap la pel·lícula "El màgic d'Oz" del 39, però Lyman Frank Baum va escriure 40 llibres ambientats en el món d'Oz i la Ciutat Maragda. Potser el més fascinant d'aquest espai i d'aquest personatge té a veure amb la seva doble condició: un home normal fent creure que el fantàstic és possible. M'interessava la idea de l'art com a artifici i, per tant, la literatura com a joc de miralls entre la realitat i el somni.

Per què "Ciutat Maragda" és diferent d'altres programes sobre literatura?

La idea és que es parli de literatura. Tan fàcil i tan complicat. Les rutines de producció del periodisme sovint generen un tipus d'informacions sobre llibres molt orientades a les novetats o a l'allau impossible que precedeix Sant Jordi. M'agradaria que poguéssim parlar de manera natural sobre autors que queden arraconats per aquesta tendència. Hi ha noms que només recordem quan s'esdevé una efemèride. M'atrau la idea de no haver d'esperar el centenari de la mort de ningú per poder llegir-lo.

El programa inclourà un club de lectura. Com funcionarà?  

La idea és poder triar un títol comú entre diferents biblioteques de Catalunya i que després de la lectura se'n pugui canalitzar un debat a través de la ràdio.

Tens alguna tècnica per saber si un llibre és bo abans d'haver-lo llegit?

L'única tècnica que a mi m'ha funcionat (en literatura o en qualsevol disciplina) és la intuïció. Evidentment amb els anys acabes fent una primera valoració que és visual i externa: molts escriptors ja els coneixes, saps quina línia té cada editorial... Però això no exclou les sorpreses. Com a lectors crec que és important no tenir prejudicis.

Llegeixes fins l'última plana o, si no et convenç, deixes un llibre a mitges?

Deixar un llibre a mitges si no t'interessa no només no és cap drama sinó que, com ens va ensenyar Daniel Pennac, és un dels "drets" essencials de qualsevol lector.

Faràs també un programa a iCat al setembre un cop torni a l'FM...

Aquest nou espai es dirà "L'Irradiador". "L'irradiador del port i les gavines" és un dels llibres més experimentals i avantguardistes de Joan Salvat-Papasseit. Agafarem aquest esperit i parlarem de la literatura més nòmada i alternativa. El programa abraçarà també disciplines i gèneres que no solen formar part de la informació sobre llibres com el còmic, els videojocs, els llibres musicals i blogs sobre literatura.

Dius que vols parlar sense complexos de literatura. Creus que, en general, es tracten autors i llibres de manera acomplexada?

Hi ha una tendència a sacralitzar els autors considerats "canònics" o, encara pitjor, a arraconar-los. Cap de les dues no em sembla una bona aproximació a la literatura. Llegim per mil raons, algunes de molt òbvies, però també per passar-nos-ho bé. Podem defensar que Dante, per citar només un cas, ens ajuda a "eixamplar la visió del món" i altres fórmules gastades, però m'agrada no perdre de vista que, en primera instància, llegim com mirem un quadre: perquè en gaudim.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut