El rei commemora els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques (EFE)
El rei commemora els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques (EFE)
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

A Catalunya, el Parlament declara nuls els judicis franquistes. A Espanya, condecoren ministres que van treballar amb Franco

Mònica TerribasActualitzat

Contrastos inexplicables del 2017. Mentre aquí s'interroguen funcionaris perquè no col·laborin a posar les urnes del referèndum, a Madrid se celebraven els 40 anys de les primeres urnes democràtiques després de la dictadura. I un altre contrast: mentre el rei Felip VI penjava una condecoració com a diputat de les corts constituents al ministre franquista Rodolfo Martín Villa, responsable polític quan es va produir la matança dels sindicalistes als fets de Vitòria del 3 de març del 1976, la Zarzuela decidia mantenir el seu pare, Joan Carles I, lluny dels actes de commemoració al Congrés, ahir. Doncs hauran d'assumir d'on venim. I sí, va ser aquest rei, Joan Carles I, l'oblidat, el qui va aconseguir que la Constitució del 1978 blindés, protegís i declarés inviolable la seva figura, i blindés i protegís la unitat d'Espanya, tal com Franco li havia demanat.

Mentre al Parlament de Catalunya avui es declararan nuls de ple dret els judicis franquistes, a Espanya es condecoren els ministres que van treballar amb Franco i es fan posades en escena de cara a la galeria amagant els gerros que fan nosa perquè han dedicat el patrimoni a viatjar arreu del món practicant la caça major. Joan Carles, que va assegurar a Felip VI la corona que du al cap, amagat, no fos cas que els espatllés la fotografia. I Martín Villa, amb una altra medalla.

On hauria de ser el rei Felip VI de Borbó és al Parlament de Catalunya, avui, quan es declarin nuls de ple dret els judicis franquistes. I també podria visitar dilluns al vespre l'exposició de la Model de Barcelona, abans no l'enderroquin, i veure, allà, a la vora d'on estava instal·lat el garrot vil, la projecció de la pel·lícula "Salvador", de Manuel Huerga, que relata com van executar Puig Antich. Si fan memòria, que en facin del tot.

Anar al contingut