L'Aquila

Un emotiu funeral d'estat acomiada les gairebé 300 víctimes del terratrèmol d'Itàlia

L'Aquila ha dit adéu, aquest migdia, a les gairebé 300 víctimes mortals del terratrèmol de dilluns en un emotiu i multitudinari funeral d'estat. La missa s'ha oficiat a l'esplanada del quarter de la Guàrdia de Finances de L'Aquila, ja que no hi ha cap església de la localitat que hagi quedat sencera, i perquè encara es tem que hi continuï havent rèpliques del sisme, que s'han repetit durant tota la setmana. L'ambaixada espanyola a Itàlia ha informat que entre els desapareguts pel terratrèmol hi ha una ciutadana de l'Estat.

Actualitzat
L'espanyola desapareguda és una dona que vivia a L'Aquila i estava casada amb un italià que no es troba entre la llista de víctimes. El govern italià culpa l'elevat nombre de morts a L'Aquila al disseny de les construccions. Per això ha obert una investigació sobre els materials i els mètodes utilitzats. Alguns enginyers apunten que, fins i tot, es podria haver fet servir sorra de platja per fer el ciment.

Cerimònia mulitudinària

Una cerimònia fúnebre multitudinària
a l'aire lliure, amb uns 200 fèretres arrenglerats, que ha durat més d'una hora. La imatge més colpidora, la de cinc taüts amb un altre de blanc i petit al damunt, mares i fills trobats junts sota la runa.

"En aquestes dramàtiques hores en què la descomunal tragèdia s'ha abatut sobre aquesta terra, em sento espiritualment present entre vosaltres, per compartir la vostra angoixa, implorar a Déu el repòs etern per les víctimes, la ràpida recuperació dels ferits i la força per continuar i no caure en el desànim", ha afirmat el Papa en el seu missatge.

En aquest missatge, llegit enmig d'un gran silenci pel secretari personal de Benet XVI, Georg Gänswein, el Papa assenyala que el terratrèmol es va sentir al Vaticà i que des del primer moment va seguir els fets amb una gran preocupació i interès.

Benet XVI, que té previst visitar aviat les zones afectades pel terratrèmol, ha assegurat que la Santa Seu vol ajudar a la reconstrucció de l'indret i també les famílies afectades.

"Aquest és el moment del compromís, en sintonia amb els organismes de l'Estat que estan treballant. Només la solidaritat pot permetre superar proves tan doloroses", ha assegurat el Papa, que ha implorat la intercessió de la Mare de Déu i ha demanat a Déu que "assequi cadascuna de les llàgrimes i curi les ferides".

La cerimònia l'ha oficiat el número dos del Vaticà, el secretari d'estat Tarsicio Bertone. De manera excepcional el Vaticà ha autoritzat la celebració d'una missa malgrat que era Divendres Sant, dia en què segons la tradició catòlica no es combrega. 

Entre les autoritats presents al funeral, el president de la República Italiana, Giorgio Napolitano, i el primer ministre, Silvio Berlusconi, que ha donat la mà a diversos familiars de les víctimes.

En senyal d'homenatge, molts comerços de Roma han tancat durant l'hora que ha durat el funeral.

Balanç


Els primers balanços de pèrdues materials s'han quantificat en una xifra que oscil·la entre dos i tres bilions d'euros, i el govern italià ja ha demanat ajuda a la Unió Europea per poder-ho assumir.

Dels 289 morts, una vintena són nens. L'últim balanç de víctimes també xifra en prop de 1.200 els ferits, i d'aquests uns 180 estan greus. Mentrestant, continuen les feines de recerca de supervivents, ja que encara hi ha una vintena de desapareguts.

Ajudes

Mentrestant, el govern de Berlusconi ha pres les primeres mesures econòmiques per alleugerir la situació de les 28.000 persones que s'han quedat sense casa. Per això ha decidit suspendre el pagament de les hipoteques dels damnificats que s'han quedat sense casa i atorgar un ajut de 400 euros mensuals a les famílies evacuades.
Anar al contingut