Forcadell, Bassa, Romeva, Turull i Rull a l'arribada al Suprem (EFE)
Forcadell, Bassa, Romeva, Turull i Rull a l'arribada al Suprem (EFE)
Madrid

La fiscalia demana presó sense fiança per a Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa

Ho justifica dient que hi ha "risc de fuga" i de "reiteració delictiva"

RedaccióActualitzat

La fiscalia ha demanat presó sense fiança per als cinc compareixents d'aquest divendres davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Ho ha demanat perquè considera que hi ha "risc de fuga" i de "reiteració delictiva".

Són Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva i també Jordi Turull, que aquest mateix dijous va intentar ser investit president de la Generalitat. Tots ells estan processats per rebel·lió, i alguns també per malversació.

La vista ha acabat poc abans de les tres de la tarda, i tot ha quedat pendent fins el moment que el jutge Llarena faci pública la seva decisió. Mentre això no passa, han deixat sortir els cinc citats de l'edifici del Tribunal Suprem fins a les 5 de la tarda.

 


 

Quan han tornat a entrat s'ha viscut un moment complicat. Una munió de periodistes ha encerclat als processats per obtenir les imatges i fotogafies. Hi ha hagut empentes i alguns crits. Jordi Turull ha demant que respectin el moment

 

"Hem pogut dir tot el que volíem dir"

No es coneixen detalls dels arguments que han fet servir els acusats davant Llarena. Josep Rull ha explicat a la sala de premsa del Suprem han "pogut dir tot el que volíem dir amb convicció i serenitat".

Els advocats de l'acusació particular de Vox han explicat que tots han denunciat que la causa és política i que està servint per criminalitzar les seves idees.

Segons Vox, també han dit que no renuncien als seus objectius polítics i han reclamat diàleg polític amb l'administració central. Jordi Turull també hauria recordat al jutge que aquest dissabte hi ha convocat el segon ple al Parlament per a la seva investidura.

Vox diu que Turull s'ha queixat de les filtracions a la premsa de documents d'aquesta causa i de la sensació que ja està tot escrit. Segons aquesta versió, Llarena ho hauria negat.

Marta Rovira no s'ha presentat

Aquest matí de divendres també estava citada Marta Rovira, secretària general d'Esquerra, que no hi ha anat i ha anunciat per carta que marxa "a l'exili".

Les compareixences han començat amb retard, després que el jutge hagi donat dues hores a les defenses i a les acusacions perquè puguin llegir l'ordre de processament. En contra del que s'havia dit en un principi, la vista es fa amb tots els compareixents alhora

25 processats en total

Els polítics acusats s'han presentat davant del jutge quan ja s'havia fet pública l'ordre de processament, que en total inclou 25 persones.

A 13, el gruix del govern Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Marta Rovira, se'ls procesa pel delicte més greu, el de rebel·lió. De fet, compareixen davant Llarena tots els processats per rebel·lió que no són a la presó o a l'estranger.

El magistrat subratlla que veu risc de reiteració delictiva i els imposa una fiança de més de dos milions d'euros pels suposats diners malversats.

L'acusació particular també demana presó per a tots

El jutge preguntarà al fiscal i a l'acusació particular exercida per Vox si sol·liciten presó provisional o bé que segueixin en llibertat sota fiança. Vox ja ha avançat que ha demanat que entrin a presó.

 

De la decisió d'aquest divendres de Llarena en depèn també una segona volta del debat d'investidura de Jordi Turull, que s'ha presentat al Suprem sense ser president i amb un nou informe de la Guàrdia Civil, conegut just aquest dijous, que l'assenyala com una de les persones més rellevants en el procés. Carme Forcadell i Dolors Bassa ho han fet havent renunciat aquest dijous a la nit al seu escó per, diuen, no condicionar l'activitat del Parlament.

Abans d'entrar, Jordi Turull i Josep Rull s'han abraçat a familiars entre crits de "No esteu sols".

 

Primer han arribat al Suprem Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa.

 

Mostres de suport a les portes del Suprem

A les portes del tribunal s'hi han aplegat companys dels polítics citats i també membres de la CUP i dels comuns.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàRebel·lió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut