Turull: "Prefereixo assumir el risc de ser víctima d'una injustícia que ajupir el cap"

El candidat a la investidura, sense prou vots per ser president, evita fer referència a la república i ofereix diàleg a l'Estat

Actualitzat

"No soc jo qui avui hauria de ser aquí". Amb aquesta frase, i recordant també els diputats que no eren a l'hemicicle perquè són a la presó o bé a l'estranger, ha arrencat el discurs d'investidura del diputat de JxCat Jordi Turull.

Mitja hora abans de l'inici, s'ha fet pública la decisió de la CUP d'abstenir-se, cosa que impedeix l'elecció de Turull en primera volta. El candidat, però, no n'ha fet cap referència directa en el seu discurs, que s'ha allargat una hora. També ha evitat parlar de la república i, en canvi, ha insistit en l'oferta de diàleg a l'Estat.

Discurs d'Investidura de Jordi Turull by Moderador Noticies Web on Scribd

 

No "ajupir el cap"

El conseller destituït pel 155 ha assegurat que ha acceptat presentar-se a la investidura perquè no es pot "desentendre" del moment actual:

"Prefereixo assumir el risc de ser víctima d'injustícia que ajupir el cap i no fer el pas, quan te'l proposen. Abans de desentendre'm d'un moment com l'actual, per això sóc aquí. Perquè davant la pregunta "i tu què vas fer" jo pugui dir que hi vaig ser."

El diputat de JxCat ha admès que més d'un li ha recomanat que s'apartés d'una responsabilitat com aquesta "veient com les gasten":

"Podria no haver acceptat aquesta responsabilitat. Moltes veus em deien que mirés per la meva família. M'ho ha dit molta gent que m'estima, però els que també em coneixen bé saben que m'agrada ser-hi a les verdes i a les madures. M'estimo molt Catalunya i la seva gent, alguns diuen que potser massa."

Turull ha destacat que vol assumir la feina "amb totes les conseqüències":

"Soc aquí pel meu compromís i assumeixo l'encàrrec amb totes les conseqüències."

 

Crida al diàleg i apel·lació al rei i a Rajoy

També ha afegit que volen "arribar a acords" i buscar "grans consensos". "Ho hem fet sempre i ho volem continuar fent", ha dit. El candidat ha reivindicat el diàleg partint del respecte al veredicte electoral del 21 de desembre:

"Només s'avança mirant endavant. Estem a punt per al diàleg. Des de l'acceptació del resultat de les eleccions del 21D".

"Que el món vegi que, per nosaltres, no quedarà. No van negociar Macià amb el govern de la República Espanyola i Tarradellas amb Suárez? Per què no ara? Diàleg, diàleg, diàleg. A dins i a fora. Diàleg no vol dir feblesa. Però fins ara no se'ns ha volgut escoltar."

L'aspirant a la presidència ha fet una crida a la unitat a Catalunya i ha apel·lat a directament al rei i a Mariano Rajoy:

"Cal seguir junts, esforçant-nos encara més a partir d'avui. Per nosaltres no quedarà que hi hagi mà estesa, si hi ha la més mínima resposta i esperança de rebre la mà estesa del cap de l'Estat o del del govern d'Espanya. Està en joc l'essència de la democràcia i el respecte a la voluntat dels catalans expressada a les urnes".

En el discurs ha assegurat que un govern presidit per ell vol "actuar en favor de tots els catalans, sense excepció" i ha avançat que el primer que farà és "restituir les institucions i fer fora l'article 155".

"És urgent que l'Estat accepti el mandat del 21D, és a dir, rectificar, reparar i restituir."

 

 

Turull ha defensat la pertinença de Catalunya a la UE amb l'argument que "ens sentim part d'Europa i per això volem transformar-la". En el discurs també ha reivindicat el model d'immersió lingüística en català a les escoles:

"Defensarem el model de l'escola catalana com a pal de paller d'una societat diversa. La llengua catalana seguirà sent la llengua vehicular de l'escola."

Entre els objectius del seu govern, ha remarcat Turull, hi ha apujar el salari mínim, aplicar la renda mínima garantida o desplegar l'Agència Tributària Catalana. De fet, ha explicat que l'executiu pilotarà sobre eixos com la democràcia, la cohesió social, una economia pròspera, Catalunya al món i una governança compartida.

"Volem que Catalunya lideri, des del sud d'Europa, la quarta revolució industrial."

Turull ha definit el moment actual com a "greu, però esperançador" i ha demanat a tothom que sigui "digne del moment present":

"Siguem lleials al que Catalunya ens demana i tinguem la certesa que superarem totes les dificultats, per grans que siguin. Us demano confiança. Ens podem desfer de les grapes de l'article 155 i obrir un futur net, clar i brillant."

El discurs d'investidura només s'ha interromput un moment pels aplaudiments a l'hemicicle després que el candidat ha recordat unes paraules de Muriel Casals:

"Com deia la Muriel, la rialla és la més eficaç de les respostes als atacs i menyspreus rebuts."

 

S'adreça a l'Aran i a Espanya

Turull ha fet un part de la seva intervenció en aranès i en castellà.

En aquest últim cas, ha remarcat que "sabem distingir molt bé el poble espanyol dels seus governants" i que la gent "ha vist un poble pacífic que ha lluitat només amb les urnes".

El candidat a la investidura ha afegit que, després de les càrregues l'1-O, "no guardem rancúnia, només tristor" i ha afegit que els pobles català i espanyol estan units pel "desig de viure lliures i en pau."

Les reaccions dels grups

Ciutadans no ha dubtat a dir a Turull que "no és aquí per ser president". Esquerra ha apostat per evitar els "cops de volant" per ampliar la base independentista, mentre que el PSC ha ofert mà estesa "si es renuncia a governar només per a una meitat".

Catalunya en Comú-Podem ha retret que aquest ple d'investidura no permeti "sortir del bloqueig". La CUP ha "donat per acabat el procés" i ha anunciat que passa a l'oposicio, i el PP ha qualificat el ple de "farsa".

La intervenció d'Eduard Pujol, de JxCAT

El diputat de JxCaT Eduard Pujol ha assegurat que no defalliran en l'intent de buscar la unitat del sobiranisme.

La segona volta, pendent del Suprem

Com que la investidura ha estat fallida, la investidura es tornarà a sotmetre a votació del ple al cap de 48 hores, dissabte, quan pot prosperar per majoria simple.

Abans, però, Turull ha de passar per Madrid. El ple d'investidura es va precipitar després que el jutge del Suprem Pablo Llarena va citar Turull i cinc dirigents independentistes més per aquest divendres per revisar la seva condició de llibertat provisional.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut