Una cria de tortuga d'estany trobada al Baix Ter (ACN/Consorci del Ter)
Una cria de tortuga d'estany trobada al Baix Ter (ACN/Consorci del Ter)

Troben tortugues en perill d'extinció nascudes en llibertat al Baix Ter

Entre els exemplars hi ha una tortuga acabada de néixer i un altre de juvenil d'entre dos i tres anys de vida que constaten la reproducció de les tortugues d'estany

Actualitzat

Després de l'alliberament de tortugues d'estany al riu Ter en els últims anys, el Consorci del Ter ha detectat nous exemplars d'aquesta espècie en perill que han nascut en llibertat.

Es tracta d'un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb més risc d'extinció. Un dels principals problemes per a la reintroducció de l'espècie és la manca de cries i també la destrucció dels hàbitats on viuen, que afavoreixen la seva desaparició.

Entre els exemplars trobats pel grup de científics hi ha un nounat, que pesa 9 grams i fa 3 centímetres de longitud de closca, i un de juvenil d'entre dos i tres anys de vida, de 64 grams i 7 centímetres de longitud. Una troballa que és especialment significativa perquè constata la reproducció de l'espècie.

El nounat de tortuga d'estany que han trobat pesa nou grams i fa menys de tres centímetres (ACN/Consorci del Ter)

Més de 200 tortugues alliberades per recuperar l'espècie

Les tortugues d'estany s'inclouen dins la llista vermella d'espècies amenaçades per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i, a Catalunya, es considera una espècie protegida de fauna salvatge autòctona.

El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera fa més de 30 anys que té en marxa un programa de reproducció en captivitat d'aquestes tortugues. Quan van començar, el 1992, només quedaven 12 exemplars a la part baixa del riu Ter, que van capturar per assegurar la continuïtat de l'espècie.

De moment, han alliberat a la zona més de 210 tortugues d'estany. Fa un parell d'anys, el projecte va permetre detectar tres tortugues nascudes en llibertat a la zona i, amb aquesta nova troballa, certifiquen que les alliberades s'hi estan reproduint.

El Consorci del Ter i el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera fan un seguiment de les alliberades (ACN/Consorci del Ter)

Cada exemplar alliberat porta un xip subcutani per facilitar la seva identificació de manera individual i fer-ne un seguiment a llarg termini.

El Consorci del Ter, conjuntament amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, continuen alliberant nous exemplars al riu Ter, en funció dels estocs reproductius. 

A més, durant la primavera i la tardor fan monitoratges mitjançant el mètode captura-recaptura amb trampes específiques d'insolació i nanses amb esquer, que permeten fer-ne un seguiment, segons explica el Consorci del Ter.

"Això permet determinar que els alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i es van reproduint".

A banda dels reforços poblacionals, també es fan anualment treballs per conservar l'hàbitat, controlar les espècies que depreden els nounats i aplicar mesures de gestió i protecció de l'espècie.
 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitat
Anar al contingut