La primera reunió de la taula de diàleg serà dimecres que ve, 26 de febrer
Pedro Sánchez i Quim Torra, reunits a la Generalitat el 6 de febrer (ACN/Bernat Vilaró)

La primera reunió de la taula de diàleg serà dimecres que ve, 26 de febrer

Aragonès insisteix que plantejaran "l'autodeterminació i l'amnistia" en la primera reunió, poc després que Sánchez demanés començar per les qüestions en què és "més fàcil" arribar a acords

RedaccióActualitzat

El 26 de febrer a la tarda, al palau de La Moncloa. Aquests són la data, el lloc i l'hora de la primera reunió de la taula de diàleg entre el govern català i el govern espanyol. 

Quan falten pocs dies per aquesta primera reunió de la taula, les posicions entre les dues parts continuen allunyades, tal com han demostrat aquest dijous a la tarda Pedro Sánchez i Pere Aragonès.

Aragonès ha ressaltat la importància que la taula "comenci tan aviat com sigui possible" i ha apuntat que l'oferiment de dates que ha fet Torra mostra que la taula és una prioritat per al govern.

 

Aragonès i Sabrià, sortint del Palau de la Generalitat després de reunir-se amb Torra
Aragonès i Sabrià, sortint del Palau de la Generalitat després de reunir-se amb Torra (ACN / Bernat Vilaró)


El vicepresident de la Generalitat, que apunta que "el que és important no és tant parlar de la taula sinó parlar a la taula", però ha anunciat que la proposta de la part catalana passa per l'autodeterminació i l'amnistia.

"Aquest dimecres nosaltres hi anirem amb una proposta ben clara: que és que la solució política al conflicte que tenim és un referèndum d'autodeterminació, és a dir, un referèndum en què es voti sobre la independència de Catalunya i una amnistia per acabar amb la repressió. Per fer net de la repressió"


Les paraules d'Aragonès xoquen amb el que havia dit poc abans Pedro Sánchez des de Brussel·les.

El president del govern espanyol ha demanat començar abordant assumptes en què les dues parts puguin arribar a acords perquè caldrà tractar temes que "s'han anat estancant" durant anys per la falta de diàleg entre administracions:

"Crec que serà una negociació complexa i, si volem abordar-la amb autenticitat, sent generosos, responsables, tenint alçada de mires pel desafiament que tenim entre mans, el més important és que parlem, en primer lloc, de les coses en què podem arribar a un acord de manera molt més fàcil. No començar per les conclusions, sinó començar per aquelles qüestions que lògicament podem estar més d'acord les dues administracions"

 

Pedro Sánchez, a l'arribada aquest dijous a Brussel·les
Pedro Sánchez, a l'arribada aquest dijous a Brussel·les (EFE / Ian Langsdon)


Carta de Sánchez defensant el diàleg

El lloc i l'hora de la primera reunió de la taula de diàleg s'ha sabut cap a les 11 del matí, quan s'ha fet pública una carta de Pedro Sánchez de resposta al president de la Generalitat, Quim Torra, en què el president del govern espanyol concretava que es farà "a la tarda, al palau de La Moncloa".

A la carta, Sánchez reitera la necessitat de tirar endavant el diàleg.

"El govern d'Espanya té la voluntat sincera de dialogar i d'acordar."

"El govern espanyol proposa recomençar, reprendre el nostre diàleg en el moment en què els camins es van separar i les raons i els arguments van deixar d'escoltar-se.

"Tots sabem que és necessari el diàleg i aquesta ha de ser la legislatura que el promogui. Aquest és l'esperit que volem transmetre a aquesta taula en la qual tantes esperances tenen dipositades tots els ciutadans i ciutadanes."


Des de Brussel·les, aquest dijous al migdia, el president espanyol ha assegurat que espera que la negociació sigui complexa i llarga i que s'hauria de començar per tractar les qüestions a les que es pugui arribar a un acord més fàcilment. 

 

 

La proposta inicial, el 24

Dimecres de la setmana que ve, doncs, Quim Torra i Pedro Sánchez presidiran aquesta primera trobada que La Moncloa havia proposat fer dilluns, 24 de febrer.

Torra ha respost Sánchez aquest dijous, a les 8 del matí, amb una carta en què expressa la seva voluntat de reunir-se i assegura que dilluns no podria per "raons de caràcter personal i privat".

"La meva disposició a reunir-nos com més aviat millor és completa. Per això us ofereixo aquest mateix divendres, dia 21 de febrer, o, si no us és possible, aquest diumenge 23, o dimecres o dijous o divendres de la setmana entrant (26, 27 i 28 de febrer)."


El dimecres 26, doncs, és la tercera de les dates proposades per Torra.

En la carta, el president de la Generalitat també assegura que La Moncloa ja sabia que no tenia disponibilitat dilluns, 24, quan va proposar aquest dia.

 

Torra hi afegeix, a més, una "proposta de continguts que la delegació catalana ha decidit portar a la reunió".

Entre aquests continguts hi inclou el "reconeixement i exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya", i que hi hagi "fi de la repressió, amnistia i reparació".

També, com a "condicions favorables per a la negociació", l'existència d'un "sistema de validació i proposta de mediació internacional".


El ministre Castells, a la taula

A la taula de diàleg se sap que també hi seuran el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias.

Aquest dijous s'ha sabut que també la integrarà la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, el ministre de Sanitat, el socialista català Salvador IllaManuel Castells, ministre d'Universitats a proposta dels comuns, i Carolina Darias, ministra de Política territorial.

 

Reunió Torra-Aragonès

Després de fer-se pública aquesta carta, el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès s'han reunit al Palau de la Generalitat per parlar sobre la taula de diàleg. La reunió ha acabat cap a dos quarts de dotze del matí.

 

Aquesta és la carta de Torra a Sánchez:

 

Aquesta és la carta de Sánchez a Torra:

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut