Sánchez proposa fer dilluns la taula de diàleg i Torra diu que la data no està pactada
Sánchez i Torra, en la trobada que van mantenir al Palau de la Generalitat (EFE/Alberto Estevez)

Sánchez proposa fer dilluns la taula de diàleg i Torra diu que la data no està pactada

ERC qualifica de "bona notícia que es parli de posar data" a la primera reunió de la taula de diàleg i evita valorar el comunicat de Torra

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol posar data a la primera reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat. Proposa fer-la dilluns que ve, 24 de febrer, a La Moncloa. 

Fonts de l'executiu espanyol han informat que han traslladat a la Generalitat la proposta; una proposta, però, que no ha agradat al govern català, que assegura que s'havia d'haver consensuat abans de fer-la pública.

En un comunicat, el gabinet de Quim Torra lamenta que l'executiu de Sánchez hagi "anunciat una data sense cap acord ni tenint en compte l'agenda del president Torra" perquè --asseguren-- a la trobada al Palau de la Generalitat "van acordar" que "dos equips tècnics designats per ells mateixos acordarien la data de la taula de negociació, el lloc de reunió i l'ordre del dia". I aquesta reunió tècnica no s'ha fet.

I afegeixen:

"Aquest matí, el gabinet del president Sánchez ha trucat al gabinet del president Torra per dir que volien anunciar la data del 24 de febrer. Per afavorir el diàleg, se'ls ha demanat explícitament comunicar-la conjuntament quan la data estigués acordada i no fer-ho unilateralment."


El comunicat acaba assegurant que "hem traslladat al gabinet del president Sánchez la voluntat d'acordar una data seguint el compromís dels dos presidents".

Ara queda per saber si el govern acceptarà la proposta de Sánchez, o en proposarà una altra. 

Sánchez proposa fer dilluns la taula de diàleg i Torra diu que la data no està pactada
Gabriel Rufián, al Congrés dels Diputats (EFE/Ballesteros)


ERC: "És una bona notícia"

Des d'Esquerra, el portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha qualificat de "bona notícia que es parli de posar data" a la reunió.

"Entenc que Moncloa posa una data i ara els gabinets s'han de posar d'acord."


I ha evitat valorar el comunicat de Presidència: "Seria una irresponsabilitat", ha dit Rufián. 

Segons fonts de la negociació, la data del 24 la proposen en una reunió la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, i Rufián en veure que les converses entre executius estaven encallades.

De fet, aquest dilluns era una data reservada a l'agenda de tots dos presidents, ja que s'havia d'inaugurar el Mobile World Congress, cancel·lat arran de la por pel coronavirus.


Una taula de diàleg que va tard

Aquest dimarts el govern català refredava el calendari per a aquesta reunió. L'important --deia la portaveu Meritxell Budó-- no és el dia, sinó que hi hagi garanties. Budó afegia que fixar un dia abans que acabés el febrer era una proposta del president Pedro Sánchez que en cap cas el president Quim Torra va agafar com a compromís.

No és que no hi hagi pressa, va assegurar, sinó que es vol que la taula de negociació que ha de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat sigui "un èxit".

En canvi, des del govern espanyol, la ministra portaveu es refermava en la voluntat de celebrar la reunió abans que acabés el mes de febrer. Recordem que Sánchez, en la visita que va fer a Barcelona a principis d'aquest mes, va assumir el compromís de constituir aquest febrer la taula i participar ell mateix en la primera reunió.

María Jesús Montero --sense voler entrar en les discrepàncies entre ERC i JxCat-- afegia que els dos gabinets treballen en el contingut i la configuració de la taula.

Els últims dies, les diferències en el món independentista s'han fet paleses sobretot per la figura del mediador. JxCat creuen que és indispensable perquè "és el que es va votar al Parlament".

Per la seva banda, el govern espanyol consideren que no és una figura necessària i ERC defensa que la imposició d'un mediador podria ser utilitzada com a "excusa" pel govern espanyol per "dinamitar" la taula de diàleg.

 Dilluns, es va fer una cimera independentista discreta per preparar la taula de diàleg, de la qual no va transcendir el contingut.

Sigui com sigui, la taula de diàleg ja s'hauria d'haver reunit, segons el previst en l'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez.

El text pactat assenyalava que la taula es posaria en marxa "en el termini de quinze dies des de la formació del govern d'Espanya". Els nous ministres, però, van prometre el càrrec el 13 de gener, fa més d'un mes.

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut