Barcelona

Autodeterminació i "fi de la repressió", mínim consens independentista per al diàleg

Partits i entitats sobiranistes, amb l'absència dels comuns, no van més enllà dels acords ja coneguts abans de la reunió de Quim Torra i Pedro Sánchez

Actualitzat

Cimera de partits i entitats independentistes al Palau de la Generalitat per definir la unitat estratègica abans que es posi en marxa la taula de negociació entre els governs català i espanyol, prevista en l'acord PSOE-ERC per la investidura.

Si bé l'objectiu era establir una posició comuna davant la negociació amb l'Estat, la trobada ha estat només un punt de partida. La reunió, de dues hores, ha estat una primera presa de contacte en què l'únic consens que n'ha sortit són dos pilars ja coneguts: el dret a l'autodeterminació i la "fi de la repressió", on entraria l'amnistia als líders sobiranistes empresonats.

I això és el que plantejarà el president de la Generalitat, Quim Torra, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la trobada que han de mantenir els propers dies.

 

 

Més enllà d'aquest consens, cadascú ha exposat els seus matisos. Esquerra insisteix que la taula de diàleg amb l'Estat és "una oportunitat", mentre que JxCat afronta aquest diàleg amb "cautela". Segons els republicans, la negociació amb el PSOE pot servir per "acostar" una "solució democràtica" al conflicte:

Marta Vilalta: "Creiem que és responsabilitat nostra, en definitiva, poder aprofitar aquesta oportunitat d'intentar encarrilar per la via política, a través de la paraula, a través de fer política, la solució democràtica"

En canvi, JxCat nega que el que han acordat ERC i PSOE suposi un "avanç" cap a la resolució del conflicte i ha remarcat que la negociació amb l'executiu de Sánchez no ha de servir per "perdre temps" ni limitar-se a "només temes antirepressius" ni per alimentar una "falsa" imatge dialogant del president espanyol:

Elsa Artadi: "No volem que això serveixi per allargar les coses, perquè potser no sabem com avançar en aquest conflicte i volem allargar i tirar la pilota cap endavant"

 

 

Encara més escèptica s'ha mostrat la CUP, que ha criticat que la taula de negociació amb l'Estat hagi sorgit d'una negociació d'investidura entre partits i no del consens del sobiranisme. Els cupaires han deixat a l'aire la seva continuïtat en aquesta taula de diàleg:

Carles Riera: "És fruit d'un acord d'investidura entre Esquerra i el PSOE. I no és ni més ni menys que això, no és un marc de resolució democràtica"

De la reunió no n'ha sortit cap document pactat, però la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explica que Torra ha rebut el "suport" de partits i entitats per reclamar davant Sánchez "el dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió":

Meritxell Budó: "El president Torra ja té en aquest sentit el consens de tots els actors de l'independentisme que avui estaven representats en aquesta reunió per tal d'exposar-li tant el dret a l'autodeterminació com la fi de la repressió"

 

Aragonès, Torra i Budó, entre d'altres, es dirigeixen a la reunió de forces independentistes (EFE / Toni Albir)

 

A la reunió hi ha participat per videoconferència l'eurodiputat Toni Comín, cara visible del Consell per la República.

L'Assemblea Nacional Catalana ha indicat que la taula de forces independentistes ha de servir sobretot "per fiscalitzar" la negociació entre tots dos governs, unes converses que l'entitat veu amb "escepticisme":

Josep Cruanyes: "Per aconseguir la finalitat que ens tenim plantejada, és necessari seguir i enfortir la mobilització popular"

 

Per la seva banda, Òmnium ha preferit la discreció i s'ha limitat a fer un tuit en què celebra la reunió i subratlla que "la discreció és imprescindible per al seu èxit":

 

 

 

 

Els comuns consideren que la reunió és "excloent"

L'absència dels comuns, vetats per l'ANC, també ha planat sobre la reunió. La presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, ha criticat que Torra hagi impulsat una trobada d'únicament partits i entitats independentistes i l'ha acusat d'actuar "com a portaveu de l'ANC" en comptes de "president d'un país".

La líder dels comuns ha considerat que la trobada d'aquest dimecres és "excloent" i "no acosta a les solucions":

 

 

Aquesta és una setmana de diverses trobades per parlar sobre com afrontar la negociació amb l'Estat. A banda de la reunió d'aquest dimecres entre partits i entitats independentistes, aquest divendres es farà la tercera trobada de l'espai de diàleg de partits catalans, a la qual Ciutadans, PP i CUP ja han dit que no assistiran.

ARXIVAT A:
En comúQuim TorraPedro SánchezProcés catalàJxCatERCCUPÒmnium CulturalANC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut