#Stopexperts, la campanya contra l'assetjament a persones amb discapacitat intel·lectual

8 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual pateixen bullying, segons un informe

Yolanda Marzabal ReyActualitzat

#Stopexperts és l'original i innovadora campanya que converteix les persones amb discapacitat intel·lectual i que alguna vegada han estat víctimes d'assetjament escolar en expertes en bullying.

Una campanya en què els protagonistes reclamen que no volen ser experts i que ningú hauria de ser-ho, i que s'ha publicat amb motiu del 20è aniversari de la creació de la coordinadora Down Catalunya, en la setmana que es commemora el Dia Internacional de la Síndrome de Down.

Aquesta és la campanya:


Assetjament en 8 de cada 10 casos

I és que segons un estudi del Comitè Espanyol de Persones amb Discapacitat (CERMI) i la Fundació ONCE, 8 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual rebran al llarg de la vida algun tipus d'assetjament en l'etapa escolar.

L'aspecte més destacat de la campanya és que l'han dissenyat joves amb síndrome de Down. Cinc nois i noies que han format un grup de treball i conjuntament han decidit com fer-la i quina línia havia de tenir. Però el més impactant és que, durant les converses en el procés de treball, tots van compartir que ells mateixos havien patit assetjament a l'escola o a l'institut.


El cas de la Montserrat: "Encara fa mal"

La protagonista, Montserrat Lacueva, que ara té 31 anys, viu en un pis compartit tutelat de la fundació Aura i treballa a Pastas Gallo, va tenir clar de seguida que volia donar la cara perquè les víctimes potencials tinguin clar que han de parlar, que no han de fer com ella i callar-s'ho, sinó comunicar-ho de seguida a professors, companys i família.

Ella va haver de suportar, durant tot el curs de quart d'ESO, que un company, fill del seu professor, la molestés, la ridiculitzés i es fiqués amb ella. Molts cops estaven sols i d'altres, davant de companys.

Això la va fer patir molt i encara té la ferida. "Encara fa mal", diu. Finalment, va esclatar, els seus pares ho van saber i van demanar explicacions, però tot va acabar quan ell va marxar de l'institut. El centre no li va demanar mai explicacions.

Vol que amb aquesta campanya els centres i la societat en general siguin molt més conscients de la importància de prevenir.

La protagonista de la campanya, la Montserrat (3Cat)

Contra el bullying

La campanya, que ha tingut el suport de la Fundació de la Caixa i de l'agència McCann, és només una de les accions de la coordinadora Down per lluitar contra l'assetjament escolar.

Paral·lelament, set de les deu entitats que integren la coordinadora fan xerrades en escoles i instituts per conscienciar alumnes i mestres sobre aquest tema.

Diuen que amb l'escola inclusiva no n'hi ha prou, perquè falten molts recursos i perquè els protocols que Educació i molts centres ja tenen i apliquen sobre el bullying són massa genèrics i cal fer-ne d'específics per tenir en compte la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual, perquè és diferent.

No tots saben detectar igual quan són víctimes d'assetjament, perquè normalitzen i accepten certes agressions per poder pertànyer al grup, i n'hi ha que no es poden expressar verbalment; per tant, cal buscar altres formes perquè puguin comunicar el que els passa.

 

ARXIVAT A:
Drets humansSíndrome de Down Assetjament escolar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut