Madrid

Sáenz de Santamaría assumeix la "carpeta catalana" i De Cospedal i Dolors Montserrat entren al govern

El nou executiu de Mariano Rajoy manté els 13 departaments, tot i que reorganitza uns quants ministeris, i hi incorpora sis cares noves

RedaccióActualitzat

El govern de la segona legislatura de Mariano Rajoy compta amb 13 departaments, la mateixa quantitat que tenia fins ara, però incorpora sis cares noves, reorganitza algunes carteres i rejoveneix una part de l'executiu, que té una edat mitjana de 53 anys. Els ministres són 8 homes i 5 dones, de manera que continua suspenent en paritat. La composició del govern s'ha fet pública mitjançant un comunicat poc abans de les set de la tarda. 

La "carpeta catalana", per a Sáenz de Santamaría

Un dels noms que es mantenen és el de Soraya Sáenz de Santamaría, que continua de mà dreta de Rajoy i veu reforçat el seu paper. A més de la vicepresidència i el Ministeri de la Presidència, assumeix ara el Ministeri per a les Administracions Territorials, que, entre altres afers, té damunt la taula la qüestió catalana i la reforma del model de finançament autonòmic. Sáenz de Santamaría deixa de ser portaveu del govern, una tasca que ara farà Íñigo Méndez de Vigo, que continua a Educació i Cultura. És la primera vegada que un titular d'Educació compagina aquestes funcions.

També repeteixen Luis de Guindos com a titular d'Economia i, ara també, d'Indústria, tasca que ja assumia des de la dimissió de José Manuel Soria després de l'escàndol dels "papers de Panamà"; Rafael Català es manté a Justícia; Isabel García-Tejerina a Agricultura; Cristóbal Montoro a Hisenda i Funció Pública i Fátima Báñez a Ocupació.

De Cospedal i Dolors Montserrat, cares noves destacades

Entre les novetats, destaquen dues dones. D'una banda, María Dolores de Cospedal, que Rajoy situa a Defensa. S'haurà de veure si compagina aquesta feina amb la secretaria general del Partit Popular i si es traslladen a l'executiu les diferències que ha tingut en ocasions amb Sáenz de Santamaría. De fet, en una altra ocasió hauria quedat fora del govern perquè no volia dependre orgànicament de la vicepresidenta. 

De l'altra, la catalana Dolors Montserrat, diputada que ara assumeix la cartera de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, una cartera amb poc pressupost. És l'únic ministeri que ocupa un català, després de la sortida de Jorge Fernández Díaz d'Interior, una cartera que ara recau en l'exalcalde de Sevilla Juan Ignacio Zoido

Les altres cares noves són el diplomàtic de carrera Alfonso Dastis a Afers Estrangers i Cooperació, on agafa el relleu de José Manuel García-Margallo; L'actual alcalde de Santander, Íñigo de la Serna, es fa càrrec de Foment, cartera on hi havia l'actual presidenta del Congrés, Ana Pastor. I Álvaro Nadal, fins ara cap de l'oficina econòmica de La Moncloa, que es posa al capdavant del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

Aquesta és la llista sencera del nou govern:

 

  • Vicepresidència, Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Territorials Soraya Sáenz de Santamaría
     
  • Afers Exteriors i Cooperació Alfonso Dastis
     
  • Justícia Rafael Catalá
     
  • Defensa María Dolores de Cospedal
     
  • Hisenda i Funció Pública Cristóbal Montoro
     
  • Interior Juan Ignacio Zoido
     
  • Foment Íñigo de la Serna
     
  • Educació, Cultura i Esport i portaveu del govern Íñigo Méndez de Vigo
     
  • Ocupació i Seguretat Social Fátima Báñez
     
  • Energia, Turisme i Agenda Digital Álvaro Nadal
     
  • Agricultura, Pesca i Alimentació i Medi Ambient Isabel García-Tejerina
     
  • Economia, Indústria i Competitivitat Luis de Guindos
     
  • Sanitat, Serveis Socials i Igualtat Dolors Montserrat

 

Els nous ministres, entre els quals abunden els alts funcionaris de l'Estat, economistes i advocats, prometran o juraran el càrrec aquest divendres al matí. Rajoy ha comunicat al rei Felip VI la composició del nou govern en una reunió a La Zarzuela. Després ha tornat a La Moncloa, des d'on s'ha difós la llista de ministres. El president reelegit ha aconseguit mantenir en secret fins a l'últim moment l'organigrama.

El nou govern arriba després de ser investit dissabte i de jurar el càrrec dilluns. Rajoy ha trigat, per tant, gairebé una setmana des de la investidura a concretar la composició del govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut