L'Aquila

Rodríguez Zapatero s'incorpora com a convidat a la cimera del G-8

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha arribat fa uns minuts a L'Aquila, on participarà per primera vegada en la cimera del G-8 que s'està desenvolupant des d'ahir en aquesta ciutat del centre d'Itàlia. El primer esdeveniment en el qual participarà serà la reunió de coordinació dels països europeus del G-8 (Itàlia, el Regne Unit, França i Alemanya), en què també hi haurà els Països Baixos, Dinamarca i Turquia. Aquesta reunió ha estat convocada pel primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, en qualitat de president de torn del G-8, amb la finalitat d'informar sobre el que s'ha debatut a la cimera i coordinar posicions de cara a la resta d'assumptes a tractar a la resta de sessions.

Actualitzat
A la nit, Zapatero assistirà al sopar organitzat pel president italià, Giorgio Napolitano, en honor de tots els assistents a la cimera del G-8, que en aquesta ocasió seran 39, entre països i institucions, que representen el 90% de l'economia mundial.

En aquesta cita hi haurà els vuit integrants del G-8 (Itàlia, França, els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, el Canadà, el Japó i Rússia) al costat dels països del G-5 (el Brasil, Mèxic, Sud-àfrica, la Xina i l'Índia), Egipte, els països del Fòrum de les Principals Economies sobre Energia i Canvi Climàtic (Austràlia, Corea del Sud, Indonèsia i Dinamarca), alguns països africans (Angola, Algèria, Nigèria, Senegal, Etiòpia), el president de torn de la Unió Africana (UA), càrrec que actualment ocupa el dirigent libi, Moammar al-Gaddafi, i tres països convidats, que són Espanya, els Països Baixos i Turquia.

Demà, en canvi, inaugurarà la sessió dedicada a la seguretat alimentària, una cosa que genera una particular satisfacció a l'executiu, que veu en la invitació a aquesta cita un "reconeixement explícit" de la tasca feta per Espanya en aquesta matèria i del seu "lideratge".

Zapatero ha estat convidat pel primer ministre italià, Silvio Berlusconi, a obrir al costat del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la sessió de treball dedicada a la seguretat alimentària en què participaran els països del G-8, així com els principals països en vies de desenvolupament i diversos països africans, al costat dels principals organismes internacionals en aquesta matèria.

Primera cimera per a Espanya

Aquesta és la primera vegada que s'ha convidat Espanya en qualitat de país a una cimera del G-8, ja que en la cimera del 2002 al Canadà hi va assistir l'expresident del govern José María Aznar en qualitat de president de torn de la Unió Europea en aquells moments. La presidència de torn europea va a totes les cimeres i hi participa des del sopar de treball que mantenen els països del G-8 el primer dia.

Zapatero té previst mantenir una sèrie de trobades bilaterals aprofitant la seva presència a L'Aquila. Segons La Moncloa, el president del govern té previst reunir-se amb el primer ministre holandès, Jan Peter Balkenende, a petició d'aquest, de la mateixa manera que amb el primer ministre canadenc, Stephen Harper, el país del qual assumirà l'any que ve la presidència del G-8 i amb el qual la UE espera signar un acord previsiblement l'any que ve.

Finalment, Zapatero es reunirà amb el president rus, Dmitri Medvédev, també a petició d'aquest. La reunió es produirà dies després de la històrica cimera mantinguda a Moscou entre Medvédev i el president estatunidenc, Barack Obama.
Anar al contingut