Mariano Rajoy en l'acte de commemoració del 39è aniversari de la Constitució
Mariano Rajoy en l'acte de commemoració del 39è aniversari de la Constitució
Madrid

Rajoy descarta reformar la Constitució per "acontentar" els independentistes

En l'acte institucional per celebrar els 39 anys de la Constitució Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han aprofitat per defensar l'article 155

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats és escenari de l'acte central institucional de commemoració dels 39 anys de la Constitució espanyola. L'escenari és el de sempre, però les circumstàncies aquest any són especials, amb l'aplicació per primera vegada d'un article de la Carta Magna, el 155.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat en l'acte la vigència de la Constitució. Ha assegurat que el text garanteix la sobirania nacional, ha demostrat que pot defensar-se i que només la reformarà si hi ha una idea clara de per què es vol canviar:

"És una Constitució que parla de l'imperi de la llei, que parla de la sobirania nacional, i per tant, del dret que tenen tots els espanyols a decidir el que és el seu país i no només una part d'aquests espanyols. És una Constitució que ha quedat demostrat en aquestes darreres dates que pot defensar-se quan és objecte d'atacs per part de dirigents i governants polítics, com ha ocorregut aquest any quan per primera vegada a la història s'ha aplicat un article plenament constitucional i democràtic".

"Pot tornar a reformar-se en el futur quan hi hagi una idea clara del que s'ha de fer. El meu partit ha mostrat predisposició a parlar-ne sempre i quan la reforma no tingui per objecte acontentar els que volen liquidar aquesta Constitució".

Una estona abans Rajoy ha fet un tuit en què deia que aquest aniversari el celebra més que mai amb orgull:

 

Defensa del 155

En els actes institucionals a Madrid també han intervingut representants dels principals partits polítics. En els parlaments, han coincidit en la defensa de l'aplicació de l'article 155, excepte Podem, que s'ha reafirmat en la idea que cal una reforma de la Constitució de manera urgent.

Pel líder dels socialistes, Pedro Sánchez, aquest article ha demostrat la "resistència" del text davant "l'atac unilateral per intentar trencar la integritat territorial del país". Segons Sánchez la seva aplicació ha estat "proporcionada i mesurada" per desbloquejar la situació a Catalunya i recuperar l'autogovern.

 

Per Pablo Iglesias el gran acord que va suposar la Constitució "s'ha trencat" i ara "cal un gran diàleg de país" per recuperar-lo. El líder de Podem considera que també s'ha d'abordar un gran acord territorial, que "implica que parlin i dialoguin els que no estan d'acord". Segons ha dit, l'acord "no es pot resoldre en comissions" ja que "incumbeix a tota la societat".

Ciutadans també ha defensat una reforma del text del 78 però no per "trencar la Constitució". Albert Rivera ho ha dit en referència a les propostes d'altres grups, que assegura que "volen liquidar la igualtat entre espanyols" per "donar privilegis a uns davant dels altres" i que hi hagi "ciutadans de primera i de segona".

 

Un aniversari més reivindicatiu del text

A la cambra baixa, s'hi han reunit el govern espanyol en ple, diputats i senadors, presidents autonòmics, altes institucions de l'Estat i personalitats de la societat civil. Com cada any, els presidents del Congrés, Ana Pastor, i del Senat, Pío García Escudero, han presidit aquest acte central.

Per Pastor aquest any la Constitució s'ha revelat com "l'instrument eficaç i necessari per salvaguardar la sobirania del poble espanyol":

"Quan alguns han intentat saltar-se la llei, trencant les regles del joc, allí estava la Constitució. La Constitució s'ha revelat com l'instrument eficaç i necessari per salvaguardar la sobirania del poble espanyol, per garantir la continuïtat històrica d'Espanya i per protegir el pacte de convivència que la mateixa Constitució representa".

La presidenta del Congrés també ha destacat que la comunitat internacional ha mostrat "el seu ple suport a l'estabilitat del sistema constitucional espanyol".

 

 

Pastor ha rebut García Escudero al seu despatx sobre les 11.30 i, des d'allà, tots dos han saludat a l'entrada del Palau del Congrés els convidats, entre ells, Mariano Rajoy. Els presidents de les cambres ofereixen després una recepció a diputats, senadors i la resta de convidats.

Els que hi han anat i els que no

En l'acte, no hi han assistit els partits independentistes catalans, ERC i el PDeCAT, ni els nacionalistes bascos, PNB i Bildu, ni tampoc els diputats d'Esquerra Unida. Amb l'absència evident de Carles Puigdemont, que és a Bèlgica i que no hi ha participat mai, també s'han repetit les habituals absències d'alguns presidents autonòmics, com el lehendakari basc o la presidenta de Navarra, entre d'altres.

 

Pablo Iglesias, secretari general de Podem, ha optat per anar-hi amb una àmplia representació del partit, a diferència del que va fer l'any passat. No és la primera vegada que Iglesias va als actes institucionals del Dia de la Constitució. Ja ho va fer el 2015, una commemoració que també va coincidir amb campanya electoral, en aquest cas de les eleccions generals del 20 de desembre. Membres del seu partit sí que hi han assistit en anys anteriors.

Units Podem havia assegurat que la seva era una participació crítica amb l'ànim de recordar que PP i PSOE són els responsables de trencar el pacte de convivència del 78 i d'haver "esmicolat" els consensos articulats pels espanyols.

 

Abans de l'acte institucional al Congrés, s'ha fet la tradicional hissada de bandera a la plaça Colón de Madrid.

 

Després dels actes d'aquest dimecres, començarà el període per preparar la celebració del 40è aniversari de la Constitució, actes que es produiran durant tot el 2018. De fet, al novembre es va constituir un consell assessor a instàncies de Congrés i Senat, que s'encarregarà d'organitzar aquests actes del qual formaran part, entre d'altres, alguns dels pares de la Constitució.

ARXIVAT A:
Article 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut