Constitució espanyola
Constitució espanyola, ratificada en referèndum el 6 de desembre del 78
Madrid

39 anys de Constitució, un aniversari marcat pel 155 i amb la reforma del text pendent

RedaccióActualitzat

La Constitució espanyola compleix 39 anys. Un aniversari marcat aquest any, especialment, per un article inèdit del text, el 155, que s'ha aplicat per primera vegada a Espanya amb el suport de PP, PSOE i Cs.

Les tres formacions participaran en els actes de commemoració institucionals a Madrid, juntament amb el govern espanyol en ple, parlamentaris, altres representants polítics, presidents autonòmics i membres d'altes institucions de l'Estat.

 

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que avui, "més que mai" celebra el Dia de la Constitució amb "orgull". Assegura que el gran consens del text seguirà oferint "concòrdia, estabilitat i certesa a tots els espanyols".

 

A l'acte, no hi assistiran els partits independentistes catalans, ERC i el PDeCAT, ni els nacionalistes bascos, PNB i Bildu, ni tampoc els diputats d'Esquerra Unida. Amb l'absència evident de Carles Puigdemont, que és a Bèlgica i que no hi ha participat mai, també es repetiran les habituals absències d'alguns presidents autonòmics, com el lehendakari basc o la presidenta de Navarra. Altres presidents, com la de les Balears o el de Cantàbria, no hi seran però participaran en actes en les seves comunitats.

Aquest any sí que hi assistirà Pablo Iglesias, secretari general de Podem, que no hi va ser l'any passat i que encapçalarà una àmplia representació del partit. No és la primera vegada que Iglesias va als actes institucionals del Dia de la Constitució. Ja ho va fer el 2015, una commemoració que també va coincidir amb campanya electoral, en aquest cas de les eleccions generals del 20 de desembre. Membres del seu partit sí que hi han assistit en anys anteriors.

Units Podem assegura la seva serà una participació crítica amb l'ànim de recordar que PP i PSOE són els responsables de trencar el pacte de convivència del 78 i d'haver "esmicolat" els consensos articulats pels espanyols.

L'acte central institucional serà la recepció al Congrés, en què hi haurà el discurs de la presidenta de la cambra, Ana Pastor.

El debat sobre la reforma constitucional a l'horitzó

El debat per la reforma de la Constitució fa anys que plana sobre l'escena política, però les últimes setmanes ha tornat a agafar força arran de la situació política a Catalunya. El debat, a més, s'intensifica amb l'escenari de les eleccions del 21 de desembre convocades pel govern espanyol.

Diverses veus de Podem i dels socialistes reclamen una reforma del text que fa gairebé 40 anys que pràcticament no s'ha modificat. Fa dos mesos, Pedro Sánchez va anunciar un acord amb Rajoy per abordar un debat per reformar el text

Posteriorment, Rajoy va assegurar que només havia promès a Sánchez "parlar" de la reforma de la Carta Magna, unes paraules a les quals el líder socialista va respondre: "Parlar es parla del temps, la Constitució s'actualitza".

El candidat popular a la Generalitat, Xavier García Albiol, considera que amb el clima polític actual "no sembla que el més prudent sigui obrir el debat d'aquesta reforma", tot i que creu que "s'haurà d'obrir en algun moment" però no per "reventar-la".

Des de Podem s'han mostrat convençuts que, mentre Rajoy governi, la reforma serà "impossible" perquè el PP "no vol que res canviï".

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut