Carles Puigdemont, en un moment de la conferencia, a Madrid (ACN)
Carles Puigdemont, en un moment de la conferencia, a Madrid (ACN)
Madrid

Puigdemont: "Esperarem fins a l'últim minut de la pròrroga, però farem el referèndum"

Conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva a Madrid per acordar el referèndum amb l'Estat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat contundent en la seva conferència a Madrid per reclamar la celebració del referèndum a Catalunya:

 

"Esperarem fins a l'últim minut de la pròrroga. Però que no càpiga cap dubte que, si no s'articula una proposta pactada, el compromís del govern de Catalunya amb el seu poble és democràticament inviolable. Farem el referèndum i serà a partir de llavors quan oferirem novament una proposta de diàleg i de negociació."

Puigdemont s'ha ofert a pactar el que calgui per poder-lo fer realitat.

"Desitgem que el referèndum per a Catalunya sigui pactat amb el govern espanyol. És l'opció més plausible per a tothom. Estem disposats a parlar de tot i amb tots: la pregunta, la data, els requisits de participació i de la seva validació."

Puigdemont ha dit que que s'hauria de poder dialogar sense haver de respondre davant de la justícia.

"No demanem a l'Estat espanyol que renunciï als seus principis, però tampoc acceptem que l'Estat espanyol ens obligui a renunciar als nostres. Encara que ho intentin, l'Estat espanyol no disposa de tant de poder per aturar tanta democràcia."

Puigdemont, que ha començat agraint a l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que els hagi ofert l'espai per fer la conferència, ha advertit que no hi haurà cabuda a més rebuig per part del govern espanyol.

"Resulta contradictori que, davant del repte més greu que té plantejat Espanya, no es permeti parlar."

El vicepresident del govern i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ha reclamat el "dret a votar" tant per als que votaran que sí com els que votaran que no.

"Volem ser responsables del nostre present i del nostre futur."

 

 

El primer de parlar en la conferència ha estat Raül Romeva, conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya. Ha dit que Espanya es juga la seva democràcia a Catalunya.

"No ho facin per Catalunya, facin-ho per Espanya i com a aposta de futur."

Aquesta conferència ha estat l'escenificació d'un altre intent de pactar un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya amb les institucions centrals de l'estat espanyol. En el calendari marcat pel govern Puigdemont, aquest és l'últim intent per fer-ho abans d'emprendre la via unilateral. Abans n'hi ha hagut un total de 17 en només 5 anys.
 

 

 

 

Entre els assistents a l'acte hi havia Pablo Iglésias i Xavier Domenech, d'Units Podem, Joan Tardà, d'ERC, l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert o l'exdiputat al Congrés per Unió Democràtica de Catalunya, Josep Sánchez Llibre.

Cap representant del govern de Rajoy no ha assistit a la conferència. I l'última proposta, plantejada per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres, és la de traslladar el debat al Congrés, on és ben sabut que els partidaris del dret a decidir són minoria.

Puigdemont ja va respondre el mateix divendres que no a aquesta proposta, que en tot cas primer s'havia de pactar amb el govern Rajoy i després sotmetre-ho a l'aprovació del Parlament i el Congrés. Aquest diumenge, Marta Rovira, secretària general d'ERC, ho va reafirmar a TV3 i al 324:

"Quan hi hagi acord polític, això es pot sotmetre al Congrés, es pot sotmetre al Parlament de Catalunya. Però el poble de Catalunya té tot el dret a parlar sobiranament amb el govern espanyol, no a sotmetre's a unes majories que ja saben quines són al Congrés espanyol que ho paren tot."

La conferència té un format i uns continguts semblants als que Puigdemont, Junqueras i Romeva ja van fer a Brussel·les, amb el títol: "Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic". La portaveu del govern, Neus Munté, l'ha definida com un "antídot contra la intolerància":

"És una invitació al diàleg, és una invitació al compromís democràtic i, sobretot, un antídot contra la intolerància que estan mostrant moltes persones i el que és més greu, formacions polítiques amb responsabilitats de govern, que s'estan manifestant contra una conferència, que vol dir contra el dret que té tothom a expressar-se lliurement."

 

La conferència, a la Caja de Música de Madrid, és un espai cedit per l'Ajuntament de Madrid, en un gest de Manuela Carmena que li ha valgut nombroses crítiques, sobretot del PP i Ciutadans, contraris a la celebració de l'acte. L'alcadessa de Madrid, que ha rebut a l'Ajuntament els representants del govern català abans de la conferència, no ha assistit a l'acte.

De moment, tots els intents de pactar un referèndum amb l'Estat han fracassat i han acabat derivats a la via judicial. Si aquest cop no és diferent, podria donar el tret de sortida de la via unilateral, amb l'anunci de data i pregunta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut